Totul despre dieta fara alimente albe. Avantaje, dezavantaje si variante de meniu

1
De Cristina Tudor
18 iun. 2021

Dieta fara alimente albe este cunoscuta sub mai multe denumiri, insa toate urmeaza aceeasi regula, sau acelasi principiu: acela de a slabi scotand din dieta alimentara zilnica anumite categorii de alimente albe.

Majoritatea celor care au urmat aceasta dieta sustin ca alimentele albe contin o concentratie mare de carbohidrati simpli ce cauzeaza o crestere foarte mare a glicemiei in sange, urmata de o scadere abrupta a acesteia, rezultatul fiind supra alimentarea si cresterea in greutate. Expertii in nutritie, precum Dr. Jon Ebbert de la Mayo Clinic lauda multe aspecte ale dietei care elimina alimentele albe, chiar daca unii dintre cei care au incercat-o sustin ca planul este mult prea dificil de urmat pe termen lung.

Dieta fara alimente albe. Bazele dietei

O persoana care se decide sa urmeze acest plan de dieta, va fi consiliata sa elimine complet urmatoarele alimente din dieta sa zilnic: orezul alb, cartofii albi, fasolea, zaharul si orice alt produs fabricat cu zahar rafinat sau faina alba, inclusiv painea si pastele. Celor care urmeaza dieta li se va spune ca evite grasimile solide de culoare alba, fara alti coloranti artificiali adaugati, precum branza cedar sau untul. Singura exceptie la aceasta dieta este conopida, albusul de ou, pastarnacul, laptele, pestele alb si carnea de pasare alba. Daca vrei sa urmezi aceasta dieta trebuie sa inlocuiesti alimentele interzise cu orez brun, paste si paine integrale si o varietate larga de fructe si legume colorate.

Cum arata meniul pentru o zi in dieta fara alimente albe?

Un meniu tipic de dieta poate incepe cu o omleta din albusuri cu spanac verde si rosii, servita cu o felie de paine integrala, sau un bol de cereale integrale cu lapte, fructe de padure si migdale.

La pranz poti manca o portie de orez brun sau o salata de germeni de grau asezonata cu multe legume si verdeturi si putin ulei de masline si ulei balsamic.

La cina poti alege un peste sau piept de pui la gratar, legume la abur sau sote si o salata verde.

Esti incurajat sa ai si cate o gustare dimineata si dupa amiaza, iar pentru acestea poti alege fructe proaspete sau uscate, nuci sau legume proaspete cu humus.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.