Steriletul este un dispozitiv intrauterin flexibil, pe care medicul ginecolog il insereaza in uter si care are rolul de a impiedica ovulul sa fie fertilizat.
Atentie, insa! Steriletul nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Astfel ca, in cazul in care nu ai o relatie monogama, nu uita nici de prezervativ.
Spre deosebire de pilulele contraceptive, carora cumva le duci grija zi de zi, de sterilet poti uita ca exista. Daca totul merge bine, il poti purta intre 5 si 10 ani, in functie de model, fara sa iti bati capul.
Cum influenteaza contraceptivele alegerea partenerului
De cate feluri poate fi steriletul? Cum functioneaza acesta?
Steriletul poate fi de doua feluri: din cupru sau cel pe baza de hormoni. Ambele au o eficacitate de peste 99%.
Cel hormonal distruge spermatozoizii si face mucusul din colul uterin atat de gros si de lipicios, incat sperma nu mai poate trece spre uter. Cuprul, in schimb, este o substanta toxica pentru spermatozoizi si face ca uterul si tuburile falopiene sa produca un lichid daunator spermei. Cel de cupru poate actiona si pana la 10 ani de la introducere, iar cel hormonal 5.
7 semne ca metoda de contraceptie folosita nu este cea potrivita
Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele purtarii steriletului?
Ei, bine, unul din avantaje ar fi acela ca nu trebuie sa ii duci grija: odata introdus, nu mai ai de ce sa iti faci griji.
Iar un alt avantaj il reprezinta faptul ca reduce si sangerarea menstruala si crampele.
„Ca avantaje generale (valabile pentru toate tipurile de dispozitive intrauterine), steriletul este comod din multe puncte de vedere si are si o eficienta contraceptiva de 99,9%, iar fertilitatea reapare imediat dupa renuntarea la dispozitiv. In plus, se poate introduce imediat dupa un avort sau dupa o nastere’’, spune Dr. Ana Maria Nastase, medic ginecolog.
Ca dezavantaje avem riscul, insa extrem de redus, ca steriletul sa iti perforeze uterul atunci cand este introdus. Dar nu te speria, medicii n-au intalnit astfel de cazuri.
Si asa cum am spus si mai sus, un alt dezavantaj poate fi faptul ca nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
„Este necesar ca femeile sa stie ca steriletul nu protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala, dar si ca trebuie sa mearga la controale ginecologice mai dese pentru monitorizare. Ambele tipuri de dispozitive intrauterine pot cauza sangerari neregulate si crampe, oricand”, conchide aceasta.
Cine poate purta sterilet si cine nu?
Dispozitivul intrauterin este un aliat de nadejde pentru femeile care au fost insarcinate si care nu isi mai doresc copii.
Acesta s-ar putea sa nu fie o alegere tocmai potrivita pentru femeile care sufera de boli cu transmitere sexuala sau care au avut o astfel de afectiune cu 3 luni inainte de implantare, pentru cele care au infectii active in vagin sau col, pentru cele care iau medicamente anticoagulante sau pentru cele care au alergie la cupru.
Oricum, acestea nu sunt singurele contraidicatii, o discutie prealabila cu medicul ginecolog este obligatorie inaintea alegerii steriletului.
Intrebari pe care nu ar trebui sa te jenezi sa i le adresezi medicului ginecolog
Simptome care pot semnaliza probleme…
Da, pot surveni si probleme. De pilda, disconfortul, durerea abdominala, febra, sangerarile sau secretiile anormale sunt cateva dintre semnalele de alarma care ar trebui sa trimita orice femeie de urgenta la medicul ginecolog.
Foto: Shutterstock.com