Dan Buettner, fondatorul platformei Blue Zones, spune ca oamenii care locuiesc in Okinawa, Japonia, au un mobilier minimalist in locuintele lor, asa ca de cele mai multe ori stau asezati pe podea. Iar beneficiile sunt evidente, arata el: „Cea mai longeviva femeie din istorie a trait in Okinawa si stiu din propria experienta ca ei stau pe podea.”
„Am petrecut doua zile cu o femeie de 103 ani si am vazut-o ridicandu-se si asezandu-se de pe podea de 30 sau 40 de ori, deci sunt cam 30 sau 40 de genuflexiuni pe zi”, a spus Buettner.
Cum stii ca vei trai mult
Unii cercetatori nu sunt surprinsi ca o femeie care se ridica de pe podea in picioare a ajuns la varsta de 102 ani, noteaza Well + Good. Ei sustin ca abilitatea de a te ridica in repetate randuri din pozitia sezand cu picioarele incrucisate este un indicator bun al longevitatii.
Un studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventiva sugereaza ca persoanele care nu pot sa faca aceasta miscare au un risc de cinci sau sase ori mai mare de a muri decat cele care o pot realiza.
„E bine stiut ca fitness-ul aerobic este strans legat de supravietuire, dar studiul nostru arata, de asemenea, ca mentinerea unei flexibilitati ridicate a corpului, intarirea muschilor, raportul dintre forta corpului si greutatea acestuia si coordonarea nu sunt bune doar pentru realizarea activitatilor zilnice, ci au si o influenta favorabila asupra sperantei de viata”, a aratat intr-un comunicat Claudio Gil Araújo, seful grupului de cercetare.
De ce sunt bune ridicarile de la podea
Ridicarea din pozitia de asezat pe podea, multiplicata de-a lungul zilei, intareste muschii esentiali si imbunatateste echilibrul, ambele pot imbunatati si extinde forma fizica a muschilor si scheletului si mobilitatea. Poate preveni, de asemenea, prabusirea la o varsta inaintata, una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor domestice care duc la decesul persoanelor de peste 65 de ani.
„Un alt beneficiu imens este ca atunci cand poti sa stai jos si sa te ridici de pe podea cu relativa usurinta, este un semn minunat al sanatatii structurii scheletice si a echilibrului muscular si alinierii”, explica Lauren Roxburgh, specialista in alinierea corpului.
Cele doua tipuri de exercitii care promoveaza longevitatea – te ajuta sa traiesti mai mult
Multe persoane au fost sedentare prea mult timp, spune ea, si au trait in medii deloc ergonomice. „Renuntand la scaun si stand cu picioarele incrucisate pe podea poate ajuta la realinierea corpului, la centrarea oaselor sezutului si la imbunatatirea stabilitatii de baza, flexibilitatii naturale si a miscarii in general”, spune Roxburgh.
Specialista noteaza ca daca stai pe podea, este important sa ai grija la pozitie. „Evita cocosarea, care poate mari presiunea si provoca durerile de spate. Asigura-te ca iti mentii greutatea centrata peste solduri ca sa reduci presiunea pe glezne si picioare”, a spus ea.
Cel mai bun mod de a sta pe podea
Pentru o aliniere optima se recomanda sa te asezi pe o perna, pe marginea unei paturi impaturite sau pe o minge moale, arata Lauren Roxburgh. „Te ajuta sa-ti ridici soldurile usor pentru o aliniere mai buna.”
Nu este necesar sa stai toata ziua pe podea, desi Buettner pledeaza pentru cumpararea unui mobilier cat mai jos si minimalist. Pentru cei care nu sunt dispusi sa renunte la mobila, Roxburgh spune ca este important doar sa le amesteci.
„Cheia pentru longevitate, pentru a ramane flexibil, fluid si a mentine un corp sanatos este sa creezi schimburi continue ale posturii de-a lungul zilei. Asa ca stand pe podea si facand periodic genuflexiuni lungi este un mod minunat de a imbunatati circulatia sangelui, de a crea spatiu si de a construi o constientizare mai adanca a corpului si te ajuta sa te simti in siguranta”, explica specialista.
Foto: depositphotos.com