Transpiratiile nocturne sunt mai periculoase decat credeam. Noi studii au descoperit ca pot anunta aceste afectiuni

1
De Cristiana Astefanoaiei
24 oct. 2023

Chiar daca menopauza este la ani sau decenii distanta pentru tine, este timpul sa acorzi atentie simptomelor cu care te vrei confrunta si care sunt riscurile pentru sanatate.

Studii recente prezentate la reuniunea anuala a Societatii de menopauza din Philadelphia au constatat ca transpiratiile nocturne sunt asociate cu o crestere a proteinei C reactive. Acesta este este un marker al viitoarelor boli de inima. In cadrul studiului a fost depistat si un biomarker din sange care ar putea prezice boala Alzheimer.

Este pentru prima data cand stiinta a demonstrat ca bufeurile sunt legate de biomarkerii din sange ai bolii Alzheimer. Este o dovada care ne spune ca bufeurile si transpiratiile nocturne ar putea sa nu fie atat de benigne pe cat am crezut ca sunt in trecut”, a declarat Dr. Stephanie Faubion, director al Clinicii de Specialitate pentru Sanatatea Femeii de la Clinica Mayo.

Transpiratiile nocturne preced riscul de Alzheimer

Aproape 250 de femei cu varste cuprinse intre 45 si 67 de ani, care se confrunta cu simptome de menopauza, au purtat timp de trei nopti un dispozitiv pentru a masura in mod obiectiv calitatea somnului lor. De asemenea, femeile au fost dotate cu monitoare de transpiratie pentru a inregistra bufeurile in una dintre aceste nopti. Cercetatorii au prelevat probe de sange de la participantele la studiu si le-au examinat pentru a detecta un biomarker proteic specific al bolii Alzheimer, numit beta-amiloid 42/40.

„Beta-amiloid 42/40 este considerat un marker al placilor amiloide din creier, care este una dintre componentele fiziopatologiei dementei cauzata de boala Alzheimer. Am constatat ca transpiratiile nocturne au fost asociate cu profiluri adverse ale beta-amiloidului 42/40, ceea ce indica faptul ca bufeurile de caldura experimentate in timpul somnului pot fi un marker al riscului de dementa si Alzheimer la femei„, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Rebecca Thurston, profesor de psihiatrie, epidemiologie si psihologie.

Biomarkerul nu identifica daca o persoana are boala Alzheimer, ci doar posibilitatea de a dezvolta boala in viitor.

Bufeurile nocturne nu cauzeaza acest risc. Ele sunt doar un marker al persoanelor care prezinta un risc crescut. In mod similar, nu stim daca tratarea transpiratiilor nocturne ar diminua riscul”, a spus Faubion.

Cum stii ca se instaleaza menopauza si cum previi simptomele neplacute

Legatura dintre transpiratiile nocturne si bolile de inima

Cercetarile anterioare ale lui Thurston au constatat ca femeile care au declarat ca au avut bufeuri frecvente sau persistente in timpul menopauzei timpurii au avut un risc crescut cu 50, pana la 80% de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale si insuficienta cardiaca.

Cercetatorii au comparat frecventa si intensitatea bufeurilor cu masuratorile din sange ale proteinei C reactive, o proteina care indica nivelul de inflamatie din organism si care este folosita pentru a determina riscul de boli de inima si accident vascular cerebral la persoanele care nu au deja boli de inima.

Ghidul complet de decodare a hormonilor pentru femeile de peste 40 de ani

Femeile care au transpiratii nocturne ar putea avea nevoie sa isi evalueze riscul cardiovascular in general”, a declarat Dr. Stephanie Faubion de la clinica Mayo.

Rezultatele au aratat ca bufeurile in timpul zilei au fost asociate cu niveluri mai ridicate ale proteinei C-reactive, chiar si dupa ajustarea altor cauze potentiale, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala (IMC), educatia, etnia, hormonul estradiol si rasa.

Acesta este primul studiu care examineaza bufeurile masurate fiziologic in relatie cu inflamatia si care sugereaza ca bufeurile pot insemna un risc vascular subiacent”, a declarat intr-un comunicat autorul principal Mary Carson.

Foto: Freepik.com