Tratamentul natural care tine infectiile si virozele la distanta

1
De Cristina Tudor
3 feb. 2020

Efectele benefice ale boabelor de catina asupra sanatatii sunt cunoscute inca din Antichitate.

Fructele sunt folosite atat pentru prepararea ceaiurilor, cat si a sucurilor, siropurilor si uleiurilor.

Catina este de zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele. Contine, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P si F. Vitamina E din catina este foarte importanta in procesele de regenerare ale organismului.

Foarte buna pentru copiii care racesc usor
„Eu folosesc catina, de cele mai multe ori, ca tratament adjuvant pentru cresterea imunitatii. O recomand parintilor cu copii subnutriti sau care racesc usor”, explica dr. Laura Zainescu, medic de medicina generala cu competente in apifitoterapie si homeopatie la Kronmedica Brasov.

Specialistul mai spune ca pentru cresterea imunitatii se recomanda un amestec din fructe de catina zdrobite, amestecate cu miere: „Se administreaza o lingurita pe zi copiilor peste 4 ani, timp de trei luni. Sigur, daca e vorba de un copil casectic i se poate da in fiecare zi pentru stimularea poftei de mancare”.

Medicul adauga ca mladitele de catina, mugurii si nu fructul sunt cele mai bune. Pentru un efect imunizant maxim, mugurii de catina trebuie combinati cu echinaceea cu propolis, coacaz negru si macese.

Un alt fel in care se poate consuma catina este sub forma de suc. Acesta se obtine din fructe fierte, amestecat apoi cu alte sucuri pentru un gust imbunatatit, intrucat catina este amaruie. Fructele sunt folosite si in industria cosmetica. Datorita continutului bogat in vitaminelele A si E, produsele cosmetice pe baza de catina reintineresc si regenereaza tesuturile, trateaza arsurile si escarele.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.