Teama de COVID-19 naste tot felul de probleme si de intrebari. Asa ca nu, nu-i de mirare ca sunt oameni care se gandesc sa lase timp de trei zile in garaj sau in portbagaj produsele alimentare cumparate, de teama sa nu se infecteze cu coronavirusul aflat pe suprafata ambalajelor. Dar este inutil si ridicol, scrie Science Alert.
Mitul fals al „carantinei alimentelor”
Pe langa faptul ca metoda amintita implica riscuri pentru siguranta produselor, este si reteta pentru dezastru, subliniaza site-ul citat.
Acesta idee a „carantinei alimentelor” porneste, totusi, de la un adevar stiintific, pentru ca se stie ca rezistenta virusului se reduce la aproximativ opt ore in conditiile de temperatura mai mare, cum este cea din casa. Insa aceasta premisa presupune ca toate magazinele alimentare sunt infestate si simpla atingere a produselor te-ar imbolnavi, ceea ce este complet fals. Si atunci, se pune intrebarea:
Chiar trebuie sa dezinfectezi toate cutiile si pungile alimentelor?
Raspunde Donald Schaffner, microbiolog si expert in siguranta alimentelor la Universitatea Rutgers: „Cred ca un asemenea sfat nu are nicio baza stiintifica. Daca te temi ca suprafata ambalajelor produselor alimentare ar putea fi contaminata, iti sugerez sa te speli pe maini sau sa le stropesti cu dezinfectant inainte de a atinge orice aliment pe care l-ai scos din aceste ambalaje. Si ghici ce, spalarea mainilor inainte de a manca este cel mai bun obicei, chiar si cand nu ne aflam intr-o pandemie!”.
Cum te protejezi de Covid-19: 8 lucruri pe care trebuie sa le dezinfectezi des
Totodata, Schaffner demonteaza inca un mit: spalarea produselor cu sapun. Sapunul nu trebuie in niciun caz folosit pentru a spala produsele alimentare, pentru ca poate provoca ameteli, dureri de cap si diaree daca este ingerat, chiar si intr-o cantitate mica, atrage atentia expertul.
Recomandarile stiintifice, inclusiv cele emise de FDA (Food and Drug Administration), sustin spalarea insistenta cu apa rece a fructelor si legumelor proaspete.
Pungile refolosibile sunt riscante?
Multe persoane folosesc pungile reutilizabile pentru ca sunt mai practice si pot fi spalate periodic. Teoretic, este posibil ca o astfel de punga sa fie contaminata cu noul coronavirus in timp ce te afli intr-un magazin alimentar, insa cel mai mare pericol cu care te poti confrunta cand te afli la cumparaturi este ca o alta persoana din incinta sa fie bolnava de COVID-19.
Donald Schaffner recomanda sa-ti tii pungile reutilizabile in masina, ca sa le poti avea la indemana atunci cand mergi la cumparaturi. Daca te temi ca acestea ar putea fi contaminate, atunci le poti spala la masina, la temperatura maxima. Spala-te bine pe maini dupa ce ai scos toate cumparaturile din pungi, lucru indicat si inainte de pandemie.
Ce poti sa faci pentru a reduce riscul la cumparaturi?
Multe magazine ofera la intrare dezinfectant si curata la intervale regulate rafturile, banda de la casierie si cosurile de cumparaturi.
Schaffner iti recomanda, totodata, sa-ti faci de acasa o lista cu produsele pe care le cumperi ca sa te misti mai eficient printre rafturi si sa reduci timpul petrecut in magazin.
Nu uia sa pastrezi distanta fata de celelalte persoane (minimum 1,8 metri, precizeaza Schaffner), iar daca exista dezinfectant la iesire, nu ezita sa-l folosesti. Daca nu, ai grija sa ai o sticluta in masina sau in geanta si sa o folosesti inainte de a pune cumparaturile in portbagaj.
Repeta procedura acasa dupa ce ai inchis usa si spala-te bine pe maini dupa ce ai dus pungile refolosibile inapoi in masina, recomanda expertul.
Foto: Unsplash.com