Trei combinatii in care poti folosi turmericul si ghimbirul pentru a beneficia de efectele lor antiinflamatoare

1

Putine condimente au beneficiile pe care aceste doua radacini le aduc sanatatii noastre.

Turmericul si ghimbirul apartin aceleiasi familii de plante si sunt extraordinar de versatile, atat pentru a aromatiza mancarea, cat si prin impactul pe care il au asupra organismului uman. Cele doua pot fi folosite impreuna pentru un efect mai puternic.

Turmericul si ghimbirul se pot adauga in orez sau quinoa

Prima combinatie pe care ti-o recomandam este cea de orez sau quinoa cu legume si condimente. Pentru aceasta reteta poti folosi turmericul si ghimbirul sub forma de pudra. Aceasta se gaseste la farmaciile naturiste, tip plafar, sau la supermarket. Gateste ceapa in putin ulei sau unt, la foc mic. Cand devine sticloasa, adauga o lingurita de turmeric si jumatate de lingurita de ghimbir (acesta e mai picant) si amesteca bine, apoi pune restul de ingrediente, dupa preferintele tale. Daca mananci condimentat, poti sa adaugi fulgi de chilli sau piper. Foloseste legume precum: ardei gras, broccoli, morcov, fasole verde, mazare sau porumb. Dupa ce s-au gatit legumele, amesteca-le cu orez sau quinoa gatite in prealabil. Adauga si sare, apoi gusta. Daca simti nevoia, poti completa cu pudra de ghimbir sau turmeric. Acestea vor aduce savoare mancarii tale si vor functiona ca un medicament pentru digestia ta.

Desert antiinflamator: Inghetata de turmeric cu lapte de cocos

Adauga turmericul si ghimbirul in smoothie-ul tau obisnuit

Daca nu stii cum sa integrezi aceste condimente minune in rutina ta zilnica, raspunsul e mai simplu decat ai crede. Nu e cazul sa te complici cu retete sofisticate daca bei in fiecare zi un smoothie. Pur si simplu, imbunatateste-l cu cate o lingurita din fiecare. In acest caz, ar fi bine sa folosesti radacinile proaspete si sa razi in fiecare zi cate putin turmeric sau ghimbir. Daca nu le ai la indemana sub aceasta forma, foloseste pudra. Gustul bauturii nu se va schimba foarte mult, dar vei simti imediat efectele, caci aceste condimente iti dau vitalitate si energie.

Shoturi de sfecla cu ghimbir pentru imunitate. Consuma-le toata toamna si la iarna nu vei raci

Un desert care nu te face sa te simti vinovata

Nu trebuie sa renunti in totalitate la dulciuri, ci sa le adaptezi pentru a-i face bine organismului. Daca incorporezi condimentele sanatoase in gustarea ta dulce, ai doar de castigat. Pentru un desert savuros, foloseste 4 curmale Medjool (sunt mai mari si mai moi), 30 de grame de seminte de floarea soarelui, o lingurita rasa de pudra de turmeric, un sfert de lingurita de pudra de ghimbir, un praf de sare, un strop de extract de vanilie si ciocolata amaruie. Cu ajutorul unui robot de bucatarie, amesteca toate ingredientele, mai putin ciocolata. Textura trebuie sa fie ca a unui aluat. Daca este prea moale, poti completa cu migdale sau seminte, iar daca e prea groasa pune un strop de apa. Topeste ciocolata. Formeaza bilute din pasta aromata si da-le prin ciocolata topita, obtinand bomboane delicioase si pline de ingrediente benefice.

Pofta buna!

Foto: depositphotos.com