Trucul de 3 secunde care te face mai desteapta si mai fericita: neurocercetatorii confirma

1
De Teodora Tirca
1 feb. 2024

Simtul olfactiv poate avea un efect miraculos asupra creierului, spun cercetatorii. Uneori, cele mai mici detalii pot face o diferenta uriasa.

Oamenii de stiinta au descoperit ca aroma dulce a florilor ne impacteaza creierul intr-un mod care ne face sa ne simtim in siguranta, ne ofera caldura si claritate mentala. Sa mirosi flori iti ofera beneficii legate de longevitatea cognitiva, confirma neurocercetatorii, asa ca nu subestima simplul fapt de a fi inconjurata de flori.

Stiinta amintirilor asociate cu mirosul

Legatura dintre parfum si memorie este binecunoscuta. O aroma de vanilie ar putea evoca dupa-amiezi petrecute cu bunica ta, in timp ce mirosul zambilelor te poate duce cu gandul la o anume zi de primavara in parc, alaturi de persoana ta preferata. S-a demonstrat ca aceste amintiri evocate de mirosuri ne ridica starea de spirit, reduc stresul si chiar vizeaza zone ale creierului asociate cu invatarea, relateaza MindBodyGreen.

„Nervul tau olfactiv este singurul nerv cranian in contact direct cu mediul extern”, spune medicul si expertul holistic in ingrijirea pielii Sarah Villafranco. „Terminatiile nervoase din interiorul nasului tau sunt in contact cu aerul pe care il respiri, iar atunci cand se conecteaza cu moleculele parfumate, activeaza mesaje catre partile primare ale creierului tau care controleaza lucruri precum emotia, memoria si placerea.”

In esenta, sistemul tau olfactiv poate indica rapid daca un mediu este sigur sau nu, iar anumite arome contin componente chimice care iti linistesc simturile si promoveaza relaxarea.

Iar cand mintea ta se simte in siguranta, elibereaza spatiu pentru invatare si concentrare: „Siguranta psihologica ne ajuta sa invatam si sa retinem amintirile”, confirma neurocercetatorul Tara Swart Bieber.

Notele florale sunt chiar mai benefice

Aromele florale, in special, au cateva beneficii fascinante pentru sanatatea creierului, conform unui studiu din 2022, care a descoperit diferente intre nivelurile de atentie si starile emotionale ale adultilor in timpul unei sesiuni de aranjamente florale. Mirosul florilor taiate a stimulat activitatea undelor cerebrale in cortexul prefrontal, conform analizei neurocercetatorilor. Ei au descoperit ca simpla activitate de a mirosi o floare pentru cateva secunde iti poate da o stare de euforie si te poate ajuta sa gandesti mai clar.

Un alt studiu al Societatii Americane pentru Stiinte Horticole a descoperit ca expunerea la parfumul florilor (in special floarea de prun japonez) activeaza sistemul nervos simpatic si regiunile creierului legate de miscare, vorbire si memorie.

Am incercat serumul albastru Almost1.618 cu peptide si zinc: rezultate dupa 30 de zile

Potrivit lui Swart, motivul este conexiunea cu natura. „Florile ne amintesc puternic de a fi in natura”, spune ea, iar petrecerea timpului in natura este asociata cu longevitatea si o stare generala buna. Un parfum floral poate evoca amintiri despre plimbari in natura si spatii verzi, activand acea parte a creierului fara sa fie nevoie sa iesi afara (desi e de preferat).

Acest lucru este relevant mai ales acum, cand iesim mai putin afara din cauza frigului. Swart crede ca expunerea la parfumuri florale ne-ar putea ajuta sa ne simtim mai fericiti in sezonul rece. „Ar putea stimula amintirile primaverii si verii, amintindu-ne ca ciclurile naturii sunt importante”, noteaza ea.

Neuropsihologul licentiat si directorul Comprehend the Mind, Sanam Hafeez, sprijina teoria, observand ca „asocierea dintre aromele florale si natura poate ajuta la crearea unui sentiment de conexiune cu exteriorul, care poate fi deosebit de benefic in sezonul rece.”

Foto: Freepik.com