Emotiile puternice nu ne afecteaza doar sanatatea, ci si felul in care interactionam cu cei din jur. Gandindu-ma inapoi, imi dau seama ca daca as fi avut capacitatea de a-mi controla mai bine anxietatea, furia sau dezamagirea, probabil ca as fi avut parte de mai multe experiente frumoase, de mai multi prieteni si poate chiar de iubiti mai potriviti.
Nu sunt de acord cu reprimarea emotiilor, pentru ca atunci cand nu le onoram, ele se intorc intotdeauna in forme mai brutale, care creeaza mai multe „daune”. Pe de alta parte, „reglarea” lor este un concept interesant, despre care Elizabeth R. Ricker, autoarea cartii Smarter Tomorrow, vorbeste cu pasiune.
Cercetatorii si clinicienii definesc „autoreglarea emotionala” ca fiind capacitatea de a-ti monitoriza, evalua si modifica propriile emotii, spun cei de la Mindbodygreen. Abilitatea de a-ti influenta emotiile – cat de intens simti ceva, varietatea sentimentelor pe care le experimentezi, pentru cat timp simti anumite emotii etc. – este partial constienta si partial subconstienta.
Autocontrolul si vointa sunt, de asemenea, corelate cu acest concept. O persoana capabila sa-si autoregleze emotiile demonstreaza o maiestrie incredibila in privinta modului si momentului in care alege sa exprime ceea ce simte intr-un anumit context. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii rece ca gheata, ci sa ai un control mai bun asupra felului in care te lasi afectata de propriile emotii.
Calitatile persoanelor care nu se lasa coplesite de emotiile lor
1. Abilitatea de a intarzia exprimarea unei emotii.
Gandeste-te cum ar fi sa te apuce rasul la o inmormantare – li se intampla multor persoane, din cauza tensiunii acumulate. Insa o persoana capabila sa-si regleze emotiile se va putea abtine cu succes. In contextele potrivite, insa, va putea rade spontan, fara restrictii.
2. Abilitatea de a-si influenta propriile ganduri, sentimente, senzatii fiziologice.
Daca observi ca bataile inimii tale o iau razna inainte de o prezentare importanta, insa in loc sa te calmezi iei acest lucru ca pe un semnal al mortii iminente, ceea ce iti sporeste anxietatea, inseamna ca inca mai ai de lucrat la autoreglarea emotionala. O autoreglare emotionala eficienta ar fi, in schimb, sa observi nervozitatea dinaintea prezentarii si sa-ti spui: „Asta imi va ascuti mintea, ma va ajuta sa fiu mai prezenta si mai eficienta”. Schimbarea perspectivei iti va oferi mai mult control si astfel iti vei imbunatati performanta.
Cum sa aduci si siguranta, si aventura in relatie: 6 pratici de zi cu zi
Beneficiile autoreglarii emotionale
Cercetatorii sunt de parere ca aceasta tehnica iti va aduce mai mult succes in mediul profesional, iti va imbunatati relatiile, va scadea stresul si va creste calitatea vietii.
De exemplu, daca pregatesti o prezentare pentru un client, insa te simti obosita si total neinspirata, autoreglarea emotionala iti va spune ca a lua o pauza e mai eficient decat sa continui sa te ingropi in munca si sa-ti faci reprosuri pentru ca nu avansezi. Vei face o scurta plimbare, iti vei limpezi mintea si te vei intoarce inapoi pregatita de actiune.
In cazul relatiile de cuplu sau de prietenie, autoreglarea emotionala te ajuta sa nu-ti mai pierzi cumpatul atunci cand iubitul sau prietena cea mai buna iti pun o intrebare inofensiva, care nu are nicio legatura cu sursa ta reala de stres. Vei putea identifica mai bine ce iti produce cu adevarat anxietatea, fara sa-ti strici relatiile cu cei din jur.
Cum sa scapi de balonare rapid atunci cand esti in vacanta
Cum iti dezvolti autoreglarea emotionala:
E o tehnica ce necesita timp si rabdare. Cu cat esti mai matura din punct de vedere emotional, cu atat mai rapid vei reusi. In studiile clinice, tinerii si copiii au fost mai ineficienti in autoreglarea emotionala decat adultii de varsta mijlocie.
Iata cativa pasi care te vor ajuta sa devii mai stapana pe emotiile tale:
Pasul 1: Constientizarea. Iti dai seama ca te afli intr-o situatie cu o puternica incarcatura emotionala si esti constienta de senzatiile fizice: bataile inimii, transpiratia palmelor etc.
Pasul 2: Selectia. Alegi la ce sa fii atenta in aceasta situatie.
Pasul 3: Interpretarea. Alegi cum sa interpretezi aceasta situatie – perspectiva din care vei privi lucrurile.
Pasul 4: Raspunsul. Alegi cum reactionezi la situatie.
Foto: Pexels.com.