3 trucuri care iti vor face cafeaua de dimineata de zece ori mai eficienta. La primul nu te-ai fi asteptat

1

Cafeaua este putere. Foloseste-o inteligent si vei beneficia de toate efectele ei!

Cafeaua de dimineata este, poate, cel mai comun obicei al omenirii. Aproape 500 de miliarde de cesti de cafea sunt consumate in lume in fiecare an. Asta inseamna o multime de cofeina! Cofeina – care are multiple efecte farmacologice si fiziologice – este de fapt cel mai utilizat stimulent al sistemului nervos central din lume.

Exista cateva mici ajustari ale consumului de cofeina care te pot ajuta sa o faci mult mai eficienta.

1. Limiteaza consumul de cafea

Cafeaua de dimineata, cafeaua de dupa pranz, cafeaua de la ora 16 si uneori chiar mai des. Suna cunoscut? Daca simti nevoia sa consumi multa cafea pe parcursul zilei, afla ca cel mai simplu mod prin care o poti face mai eficienta este… sa o limitezi. Poate suna paradoxal, insa are sens. Foloseste cafeaua ca stimulent cand vrei sa faci o actiune specifica. Vrei sa fii mai concentrata la munca, in prima parte a zilei, sa spunem. Atunci e momentul optim sa bei cafea. Daca mai consumi inca 2-3 in aceeasi zi, in dimineata urmatoare se instaureaza toleranta si nu mai e la fel de eficienta.

Restrangand consumul de cafea la aceste scopuri, reduci consumul general. Acest lucru reduce sansele de a capata toleranta. Si, in consecinta, puterea cofeinei este pastrata – si exploatata corespunzator. O alta optiune ar fi sa ai o saptamana de abstinenta completa de cofeina la fiecare cateva saptamani, astfel incat sa poti contracara toleranta la cofeina.

Ce sa pui in cafea pentru a o face mai sanatoasa. Combinatia buna pentru rinichi si pancreas

2. Nu bea cafea imediat dupa trezire

Exista o problema cu aceasta abordare, asa cum a fost prezentata de Andrew Huberman, profesor de oftalmologie si neurostiinta la Stanford School of Medicine.

Corpul tau are o moneda energetica numita ATP sau Adenozin tri-fosfat (cele trei legaturi de fosfat sunt cele care contin energie). Atunci cand corpul consuma energie, ATP este descompus, iar Adenozina se acumuleaza in organism. Adenozina se leaga de receptorii din corp si ii spune corpului ca ai putina energie – si ca trebuie sa dormi pentru a reconverti adenozina in ATP. Cofeina actioneaza prin blocarea receptorilor de adenozina. Si, prin urmare, te face sa te simtiti din nou alerta.

Cand dormi, adenozina din corp este reciclata pentru a forma ATP. Prin urmare, la trezire, ai niveluri mai scazute de adenozina in organism decat cele pe care le aveai in timp ce dormeai. Atunci cand bei cafea imediat dupa trezire, aceasta adenozina nu ajunge sa se lege de receptorii sai. Si, prin urmare, te simti fresh. Dar retine ca aceasta adenozina nu a disparut. Este inca acolo, asteptand. Odata ce efectul cofeinei se epuizeaza, adenozina ramasa in asteptare incepe sa se lege de receptorii sai si provoaca o cadere dupa-amiaza. Aceasta cadere de dupa-amiaza ii poate determina pe multi oameni sa consume din nou cofeina. Si daca ceasca de cafea cade la 8-12 ore inainte de ora de culcare a cuiva, va afecta calitatea somnului.

Reteta de kombucha. Poti inlocui cafeaua cu aceasta bautura sanatoasa

Ce poti face in loc de cafeaua de dimineata

Andrew Huberman spune ca, in loc sa blochezi efectul adenozinei prin consumul de cafea imediat dupa ce te-ai trezit, poti spala cu totul acea adenozina!

Acest lucru poate fi facut prin:

  • expunere la lumina soarelui pe piele si pe ochi timp de 10-15 minute imediat dupa trezire
  • 10-15 minute de exercitii fizice dupa trezire

Ambele acte iti vor creste cortizolul – care, la randul sau, te va ajuta sa elimini cu totul adenozina si te va face sa te simti alerta fara sa consumi cofeina.

3. Prepara cafeaua corect

Utilizeaza apa de calitate: Foloseste apa proaspata si filtrata pentru a-ti prepara cafeaua. Apa cu impuritati poate afecta gustul si calitatea cafelei.

Pastreaza boabele de cafea proaspete: Daca folosesti boabe de cafea, asigura-te ca le pastrezi intr-un recipient etans, intr-un loc racoros si intunecat. Evita expunerea la aer, lumina si umiditate excesiva pentru a mentine prospetimea cafelei.

Macina cafeaua chiar inainte de preparare: Macinarea boabelor de cafea chiar inainte de preparare va ajuta la pastrarea aromei si prospetimii. Utilizeaza o rasnita de cafea buna si regleaza nivelul de macinare in functie de metoda de preparare pe care o folosesti (ex. fina pentru espresso, mai mare pentru cafetiera).

Cum consuma cafeaua cei mai longevivi oameni de pe planeta

Respecta raportul corect intre cafea si apa:

Pentru a obtine o cafea bine echilibrata, este important sa respecti raportul corect intre cafea si apa. De regula, se recomanda utilizarea unei lingurite de cafea pentru fiecare 180-200 ml de apa.

Dozaj: 1-3mg de cofeina pe kg de greutate corporala per ceasca de cafea este considerata adecvata, cu o doza maxima de pana la 400mg pe zi.

Alege timpul potrivit de extractie: Timpul de extractie poate influenta gustul si intensitatea cafelei. Pentru metodele de preparare mai lente, cum ar fi infuzia prin cafetiera sau metoda cu filtru, lasa cafeaua sa se extraga intre 4 si 6 minute. Pentru espresso, extractia ar trebui sa dureze aproximativ 25-30 de secunde.

Foto: Freepik.com