3 trucuri care te ajuta sa adormi chiar si atunci cand esti stresata – de la un expert in neurostiinta

1
De Teodora Tirca
22 nov. 2022

Am experimentat asta de nenumarate ori: stau intinsa in pat si ma straduiesc sa adorm, dar gandurile ma coplesesc si imi fac inima sa bata mai tare.

Pur si simplu nu reusesc sa-mi linistesc mintea dupa o zi grea sau stresanta, asa ca adorm abia spre dimineata. Oricat as incerca sa alung din minte derularea la nesfarsit a situatiilor de peste zi, nu pot iesi din acest cerc vicios, ba chiar devin din ce in ce mai agitata, pentru ca acum ma ingrijoreaza si faptul ca nu pot sa adorm.

Incapacitatea de a adormi este in sine o sursa de stres, pentru ca in noaptea urmatoare mergi la culcare cu teama ca scenariul s-ar putea repeta. Din fericire, Dave Rabin, cofondatorul Apollo Neuro si expert in neurostiinta, a impartasit 3 trucuri vitale pe platforma MindBodyGreen.

Stresul este inevitabil, dar nu trebuie sa-l iei cu tine atunci cand mergi la culcare, e de parere Rabin.

1. Exercitii de respiratie

„Tehnica mea preferata este relativ simpla. Respira asa cum respiri atunci cand dormi”, spune Rabin. Inspira si expira incet si lung. „Inspira timp de cinci secunde, tine o secunda, apoi expira cinci sau sase secunde. Continua sa faci asta si incearca sa-ti umpli plamanii cat poti de adanc si sa-i golesti cat de mult poti la fiecare expiratie.”

Respirand constient in acest fel, iti poti activa sistemul nervos parasimpatic, ceea ce te scoate dintr-un raspuns de „lupta sau fugi” si te pune intr-o stare de „odihna si digerare”. „Corpul tau incepe sa se relaxeze pentru ca primeste mesajul: <<Hei, esti in siguranta. Esti suficient de in siguranta pentru a fi atent la aceasta respiratie. Asta inseamna ca esti suficient de in siguranta pentru a adormi>>”, spune Rabin.

Hailey Bieber vorbeste despre problemele de sanatate cu care s-au confruntat ea si sotul ei, Justin Bieber: „Ne-au apropiat mai mult”

2. Atingerea linistitoare

Potrivit lui Rabin, o atingere linistitoare te poate ajuta sa adormi mai repede, indiferent daca o aplici singur sau te imbratisezi cu o persoana draga sau chiar cu animalul tau de companie. In esenta, iti ofera un sentiment de siguranta. „De aceea este mai greu sa dormi fara patura”, noteaza el. „Pentru ca patura sau plapuma iti ofera un sentiment de confort care te linisteste.”

Cercetarile sustin stiinta atingerii: Rabin a studiat modul in care atingerea afecteaza creierul emotional in cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universitatii din Pittsburgh si a descoperit ca „atunci cand esti atins intr-un mod iubitor, cand experimentezi vibratii linistitoare sau un masaj, sau cand imbratisezi un animal de companie, se intampla ceva minunat in creierul tau”, povesteste expertul. Mesajul pe care il primeste este: „Sunt in siguranta acum”. „Este acelasi lucru care se intampla atunci cand respiri adanc si este acelasi lucru care se intampla atunci cand stai de vorba cu un psihoterapeut”, spune Rabin.

3. Relaxarea musculara progresiva

In cele din urma, poti beneficia si de pe urma relaxarii progresive a muschilor, o tehnica ce presupune incordarea sau intinderea grupelor de muschi pe tot corpul, una cate una, si apoi relaxarea lor.

10 obiceiuri ale femeilor cu adevarat fericite

„Practic, iti intinzi mainile si picioarele cat de departe poti, ca o intindere in timp ce stai intins in pat”, explica Rabin. „Intinde-te timp de cinci secunde in timp ce inspiri si te relaxezi; apoi expiri si repeti acel ciclu pentru a-ti distrage atentia de la gandurile tale legate de ziua respectiva sau de ce trebuie sa faci a doua zi.” Iesirea din minte si reintoarcerea in propriul corp este o tehnica ce ii ajuta pe oameni sa adoarma mai repede si sa doarma mai bine pe parcursul noptii, au dovedit studiile.

Foto: depositphotos.com