Mancarurile traditionale de Paste sunt destul de „grele” si adesea pline de grasimi sau carbohidrati simpli. Daca iti spui de pe-acum ca trebuie sa te pregatesti mental si fizic pentru starea de rau si balonarea ce vor urma, e clar ca trebuie sa mai faci unele ajustari in privinta alimentatiei.
Sigur, traditia trebuie sa ramana, nu inseamna ca trebuie sa mananci o salata de fructe in ziua de Paste. Dar exista modalitati de a face mesele mai usor de digerat, reducand in acelasi timp caloriile pe care le consumi, fara sa simti ca nu mai e sarbatoare.
Iata cateva moduri creative de a face mesele de Paste mai sanatoase:
1. Asigura-te ca e mult „verde” pe masa
Pentru a digera mai usor mancarea, avem nevoie sa combinam carnea cu salate si legume proaspete. Acestea ne aduc fibre, apa, dar si vitamine si minerale, hranind bacteriile bune ce au un rol esential in procesul de digestie. Dr. Mike Hyman, un nutritionist functional, spune adesea ca ar trebui sa consumam carnea „ca un condiment”, adica in cantitati mici, insotita neaparat de salate si legume. Chiar daca nu esti de acord cu el, incearca sa mai reduci un pic consumul de carne si sa ai langa o salata mare si delicioasa, pe care sa-ti placa sa o mananci.
Mie imi place sa consum carne alaturi de mixurile de salata Agriro Fresh, care chiar adauga mai multa savoare meselor si imi dau o stare de bine. De exemplu, salata Siciliana de la Agriro Fresh este printre preferate, deoarece contine un mix foarte echilibrat de valeriana, iceberg, baby spanac si radichio rosso.
2. Introdu familiei o reteta noua, mai sanatoasa
Ne plac traditiile, insa cu siguranta ne-am si plictisit de aceleasi feluri de mancare servite la masa de Paste. Daca asta e si gandul tau, atunci poti schimba putin ritualul, gatind o reteta noua pentru familia ta, pe care sa o adaugi la masa cu bunatati traditionale.
Mi-a placut la nebunie reteta pe care am gasit-o pe pagina de Facebook Andreea Raicu: salata cu creveti proaspeti si avocado. Folosind mixurile de salata de la Agriro Fresh, este foarte simplu si rapid de facut, are un gust exotic, unde mai pui ca e sanatoasa si are putine calorii!
Ingrediente pentru salata cu creveti si avocado:
-200 g de creveti proaspeti
-avocado
-rosii cherry
-o ceapa
-migdale
Mod de preparare:
Crevetii se gatesc in tigaie la foc mare, timp de 2 minute, cu putin ulei si sare. Acum e momentul sa adaugi orice condimente iti plac. Mai departe marunteste ceapa, taie rosiile pe jumatate si nu uita de avocado. Poti sa il tai in bucati mai mici sau mai mari, cum preferi tu.
Adauga-le pe toate intr-un bol: mai intai salata Exotica Agriro Fresh, ceapa, apoi rosiile si crevetii. Amesteca-le cu putina sare si ulei de masline, iar la final presara cateva migdale deasupra.
Iata si rezultatul, arata atat de bine!
3. Inlocuieste alimentul care „iti pica greu” cu o salata plina de antioxidanti
Fiecare dintre noi tolereaza mai bine sau mai putin bine anumite alimente. La mesele de sarbatoare, e usor sa uiti de intolerantele tale si sa mananci de toate, chiar daca stii ca vei suferi de crampe, balonare si dureri de stomac. Asa ca gandeste-te putin: care e alimentul de pe masa de Paste pe care tu il digeri cel mai greu? Fie ca e vorba de drob, oua sau pasca, fa alegerea constienta de a-l inlocui cu o salata delicioasa, pe care nu doar ca o vei digera usor, dar care te va ajuta, de asemenea, sa digeri alte alimente mai „grele”.
Eu, de exemplu, nu tolerez deloc bine o mancare traditionala pe care toata lumea o iubeste: salata Boeuf. Are prea multa maioneza pentru stomacul meu, iar amestecul de legume in otet imi provoaca aciditate.
Asa ca o inlocuiesc cu salata Havana de la Agriro Fresh, care contine un mix de Radichio, Latughino si Valeriana, peste care adaug condimente antiinflamatoare, sare si putina zeama de lamaie. E delicioasa, are putine calorii si ma ajuta sa previn balonarea si crampele. Astfel, pot sa ma bucur in tihna de celelalte mancaruri de sarbatoare de pe masa.
Dupa cum vezi, intotdeauna exista modalitati de a adapta mesele de sarbatoare, astfel incat sa nu mai suferi trei zile dupa. E important sa mananci constient, sa-ti cunosti limitele si intolerantele si sa nu uiti sa pui pe masa alimente verzi, care ajuta enorm cu digestia.
Foto: PR.