3 trucuri pentru un mic dejun care iti echilibreaza hormonii (si 3 lucruri pe care sa NU le faci)

1
De Teodora Tirca
9 iun. 2023

Echilibrul hormonal este de ani buni telul spre care ma indrept cu fiecare decizie pe care o iau. Hormonii feminini sunt complicati, iar cele mai mici dezechilibre dau simptome suparatoare: acnee, kilograme in plus, iritabilitate, chisturi ovariene etc. Iata cum ar trebui sa arate un mic dejun pentru hormoni echilibrati si ce sa nu mai faci de acum incolo.

Daca te documentezi in legatura cu „echilibrul hormonal” pe TikTok sau Instagram, vei observa ca o bucata semnificativa de continut pune accentul pe micul dejun. Si asta pentru ca prima masa a zilei este cruciala pentru echilibrul hormonal pe tot parcursul zilei – micul dejun da tonul intregii zile, inclusiv in ceea ce priveste buna dispozitie.

Ce inseamna sa consumi un mic dejun prietenos cu hormonii? Citeste sfaturile pretioase ale unui expert in nutritie:

1. Gaseste echilibrul intre proteine, grasimi si carbohidrati

Dieteticianul Maggie Michalczyk a declarat pentru MindBodyGreen ca cel mai bun mic dejun este cel care contine doze echilibrate de nutrienti. Mancarurile echilibrate in mod natural contin proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati bogati in fibre. Pentru micul dejun, cauta alimente precum oua, iaurt grecesc, fructe de padure, nuci, seminte, avocado si ulei de masline extravirgin.

Alimentele integrale si naturale „ajuta la mentinerea unor niveluri sanatoase ale hormonilor precum insulina (nivelul zaharului din sange), cortizolul (hormonii stresului) si altele”, spune specialistul.

2. Consuma un smoothie cat mai dens

Un smoothie cu fructe simplu poate avea un gust delicios intr-o zi fierbinte de vara, dar nu este neaparat cea mai buna optiune pentru echilibrul hormonal. Multe fructe precum ananasul si mango (doua ingrediente populare pentru smoothie) contin o cantitate mare de zahar. Desi nu este nimic gresit in asta, e mai bine sa le asociezi cu proteine ​​si grasimi (pentru a mentine echilibrul hormonal).

Diferenta majora dintre William si regele Charles: Kate are de ce sa fie mandra

Deci, daca arunci niste fructe in blender, ia in considerare adaugarea unor ingrediente precum:

  • Unt de migdale sau de arahide
  • iaurt grecesc
  • lapte de migdale
  • unt de cocos
  • pudra de proteine

Daca iti doresti sa-ti echilibrezi hormonii pentru ca ai afectiuni ale pielii (acnee), poti adauga chiar si o lingura de pudra de colagen in acest amestec. Colagenul e util mai ales in timpul menopauzei (o schimbare hormonala cu impact mare asupra organismului), deoarece experimentezi o scadere de 30% a nivelului de colagen in primii cinci ani de menopauza, iar apoi o scadere de 2% in fiecare an. Alege intotdeauna peptide de colagen hidrolizat, deoarece sunt cel mai usor de digerat.

Alte suplimente alimentare care te vor ajuta sunt acidul hialuronic, L-glutamina si vitamina A.

3. Ia micul dejun

Nu toata lumea se trezeste cu gandul la micul dejun si asta e ok. Cu toate astea, cercetarile arata ca prima masa poate fi mai importanta decat crezi atunci cand vorbim despre echilibrul hormonal. S-a dovedit ca saritul peste micul dejun creste foamea si dorinta de a manca pe parcursul zilei. Mai mult decat atat, poti avea pofta de alimente mai nesanatoase, ceea ce iti da peste cap hormonii.

Pe de alta parte, consumarea unui mic dejun in prima ora de la trezire creste nivelul anumitor hormoni precum GLP-1 si PYY, care sunt responsabili pentru controlul foamei si poftelor alimentare.

E adevarat ca postul intermitent poate fi benefic pentru unii oameni, dar nu e intotdeauna cea mai buna solutie atunci cand suferi de dezechilibre hormonale (ai afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice, dismenoree, chisturi ovariene etc.).

Ce sa NU faci – aceste lucruri iti dau peste cap hormonii

1. Nu bea cafea imediat ce te trezesti

Cafeaua bauta pe stomacul gol creste rapid nivelul de zahar din sange si iti da peste cap cortizolul, hormonul stresului. Cel mai bine este sa bei cafea dupa ce ai mancat micul dejun. Specialistii in echilibru hormonal nu recomanda sa mai consumi cafea dupa ora pranzului.

2. Nu-ti incepe ziua cu o masa bogata in glucide

Zaharul la prima ora creste inflamatia si iti da peste cap hormonii. Cerealele cu zahar, clatitele si alte tipuri de mic dejun tipic american contin cantitati mari de glucide, pe cand organismul tau are nevoie de proteine, grasimi bune si fibre pentru a functiona optim pe tot parcursul zilei.

5 seruri cu SPF 50 pentru ten – lejere si ideale pentru vara

3. Nu sacrifica orele de somn

Somnul odihnitor este baza echilibrului hormonal. Daca ai un program haotic de somn, e timpul sa faci ordine – mergi la culcare inainte de miezul noptii si incearca sa respecti aceasta ora in fiecare seara. Din cauza mecanismelor hormonale complexe, s-a demonstrat ca femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii, asadar incearca sa dormi 8-9 ore pe noapte. Vei vedea ca starea ta se va imbunatati cu fiecare zi.

Foto: Freepik.com