In volumul sau, „Living in the Light”, Deepak Chopra, un pionier al medicinei integrative si al transformarii personale, membru al Colegiului American al Medicilor si al Asociatiei Americane a Endocrinologilor, prezinta un program conceput pentru a uni mintea, corpul si sufletul, toate acestea fiind la fel de importante in privinta longevitatii.
Chopra ofera cateva recomandari pentru a trai mai mult, pentru a ne bucura de viata prin cresterea gradului de constientizare. Cu siguranta, sfaturile lui vor schimba modul in care privesti lonvegivitatea, scrie Mind Body Green.
1. Gandeste-te la o strategie de iesire
Expertul propune sa-ti imaginezi ca iti parasesti corpul, ca si cum ai trai o experienta transcedentala. „Marile traditii ale intelepciunii spun ca daca vrei sa invingi moartea, trebuie sa ai o strategie buna de iesire”, spune Chopra.
Suna paradoxal: oamenii care se concentreaza pe longevitate se gandesc la cum sa-si prelungeasca viata, nu la sfarsitul ei. Insa, potrivit expertului, separarea de corp este un mod de a obtine longevitatea. In fond, cand te iti parasesti forma fizica, constiinta ta traieste.
„Invata sa-ti constientizezi trupul nu fizic, ci ca pe o constiinta fara forma. Poti sa faci toate lucrurile legate de biohacking (schimbarea dietei si a stilului de viata pentru imbunatarirea sanatatii si a starii de spirit, n.r.), dar acesta este modul de a depasi constructia umana pe care o numim ‘moarte’, pentru ca moartea nu se aplica constiintei. Se intampla cu activitatile constiintei – perceptive, cognitive, de memorie etc.”, spune expertul. Cand interiorizezi aceasta mentalitate, iti sporesti longevitatea, arata el.
2. Practica meditatia in mers
Chopra face in jur de 20.000 de pasi pe zi. Mersul este un mod optim de a-ti creste speranta de viata: un studiu din 2022 efectuat pe mai mult de 400.000 de adulti din Marea Britanie a aratat ca doar 10 minute de mers in ritm alert pe zi au fost asociate cu o lungime mai mare telomerilor, suficient incat varsta biologica a subiectilor sa para cu 16 ani mai mica.
Insa Chopra duce mersul la un nivel superior. In loc sa ne uitam la ceas sau la ecranul telefonului pentru a vedea cati pasi facem in timp ce mergem, expertul propune un truc util: „Folosesc mersul ca pe un proces de constientizare”, arata el.
Daca faci asta, e posibil sa traiesti cu 7 ani mai mult, spune un expert in longevitate
In timp ce merge, Chopra se uita cu atentie la oamenii din jurul lui, priveste cladirile si tot ce se afla in zona si realizeaza ca fiecare actiune fizica este rezultatul perceptiei sale. „Lumea exista in mine. Corpul exista in mine. Mintea exista in mine. Dar acest ‘eu’ nu e o persoana. Este spiritul”, explica el.
Deepak Chopra isi trateaza plimbarea zilnica ca pe o meditatie, sporindu-i astfel beneficiile pentru sanatate, minte, corp si suflet.
3. Prioritizeaza conexiunile sociale
Conexiunile sociale sunt cruciale pentru longevitate. Cercetarile au aratat ca izolarea sociala a fost asociata cu un risc ridicat de dezvoltare a dementei. Dar conexiunile de calitate inalta sunt, poate, mai abstracte decat un regim complet dezvoltat de alimentatie sau de exercitii fizice – legatura sociala este, de asemenea, strans legata de obiectiv, iar acesta este conectat la un sentiment de spiritualitate.
Nu este o surpriza, asadar, ca Chopra considera o prioritate aceste legaturi speciale, care intaresc sanatatea si starea de bine. „Sociologii spun ca atunci cand exista o viziune impartasita, cand ne complimentam unii altora eforturile, daca ne putem conecta intre noi emotional si spiritual si adoptam o diversitate cat mai mare, putem de fapt sa cream o masa critica pentru o lume mai pasnica, mai corecta, mai sustenabila, mai sanatoasa si mai vesela”, explica expertul.
In concluzie, desi nu este creditata cu un rol activ in prelungirea longevitatii, spiritualitatea ar trebui folosita in aceasta directie. O abordare holistica asupra starii de bine, care include sanatatea pe plan mental, fizic si spiritual te poate ajuta sa te simti mai bine, mai liber, si, implicit, sa te bucuri de o viata mai lunga.
Foto: depositphotos.com