Cum stii ca e cazul sa iei atitudine pentru a reduce balonarea? Medicul gastroenterolog Mary Pardee explica intr-un episod al podcastului MindBodyGreen: „Dupa micul dejun, stomacul tau se simte putin tensionat, ai gaze, iar senzatia nu dispare. Apoi mananci pranzul, situatia se inrautateste, acum chiar ai ceva dureri si disconfort, crampe”, descrie medicul. „Pacientele mele imi spun adesea: <<Inainte sa ma culc, ma simt de parca as fi insarcinata in noua luni. Nici macar nu am pofta de mancare pentru ca ma simt atat de plina>>. Asta numim balonare.”
Din fericire, Pardee impartaseste si cateva trucuri testate de ea si adesea subestimate, care chiar functioneaza pe termen lung:
Creeaza-ti un program regulat de masa
„Seteaza-ti trei mese pe zi la aproximativ aceleasi ore in loc sa ciugulesti haotic toata ziua”, sfatuieste Pardee. Acest lucru poate fi dificil, mai ales daca ai un apetit scazut (din cauza balonarii) si preferi sa iei mici gustari atunci cand iti vine foame, dar odata ce iti vei crea un program regulat de masa, apetitul tau se va regla. In plus, e un bun mod de a-i oferi pauze stomacului, pentru ca digestia sa se desfasoare corect.
„Daca ciugulesti toata ziua, intestinul subtire nu-si mai face treaba de curatare a deseurilor si s-ar putea chiar sa apara constipatia. Daca lucrurile nu se pun in miscare, abdomenul ramane umflat si dureros”, explica medicul.
„Pentru ca procesul de digestie sa se initieze corect trebuie sa nu mananci nimic intre mese cel putin 90 de minute”, explica Pardee. Desigur, ar trebui sa-ti asculti intotdeauna corpul si sa mananci cand ti-e foame, dar ia in considerare sa ai mese principale pe care sa le onorezi in mod regulat.
Renunta la apa carbogazoasa
„Cand vine vorba despre balonare, un alt factor de luat in considerare sunt bauturile carbogazoase, chiar daca vorbim despre apa. Nu este nimic in neregula cu acest tip de apa, dar daca ai frecvent probleme cu balonarea, s-ar putea sa o intensifice”, spune Pardee.
„Pentru unii oameni, eliminarea apei carbogazoase ajuta mult la reducerea balonarii, pentru ca aceasta contine, de fapt, bule de aer”, noteaza ea. Cand simti ca abdomenul este umflat, daca adaugi si apa cu bule nu faci decat sa inrautatesti balonarea.
Nu consuma lichide in timpul meselor
Chiar daca optezi pentru apa plata, nu e o idee buna sa o bei in timpul meselor, cel putin nu in exces. „Incearca sa bei necesarul zilnic de apa intre mese pentru a reduce balonarea”, spune Pardee.
Hidratarea adecvata este cruciala pentru sanatatea intestinala, asa ca nu renunta la apa. Cu toate acestea, Pardee observa ca lichidele consumate in timpul mesei cresc volumul continutului din stomac in timpul digestiei. „Acest lucru intensifica presiunea din stomac in momentul digestiei”, explica ea.
Desi cercetarile au aratat ca lichidele nu afecteaza viteza de digestie a alimentelor solide, majoritatea oamenilor care se confrunta cu balonarea au constatat ca acestea au exacerbat disconfortul.
Foto: Instagram/@izabelgoulart