Uleiul de masline are o multime de beneficii pentru organism, iar oamenii de stiinta continua sa il analizeze. Un nou studiu amplu, prezentat luni la intalnirea anuala a Societatii Americane de Nutritie din Boston, a constatat ca participantii care au consumat mai mult de o jumatate de lingura de ulei de masline pe zi si-au redus riscul de deces din cauza dementei cu 28%, comparativ cu cei care nu au consumat niciodata sau rareori ulei de masline.
De asemenea, analiza a aratat ca inlocuirea a doar o lingurita de margarina si maioneza (aceste doua alimente fiind cele mai consumate in Statele Unite pe post de grasimi) cu cantitatea echivalenta de ulei de masline pe zi a fost asociata cu un risc de deces din cauza dementei cu 8 pana la 14 procente mai mic.
Uleiul de masline: beneficii nestiute pentru inima si creier
„Studiul nostru intareste orientarile dietetice care recomanda uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de masline, si sugereaza ca aceste recomandari nu numai ca sprijina sanatatea inimii, ci si, potential, sanatatea creierului. Alegerea uleiului de masline, un produs natural, in locul grasimilor precum margarina si maioneza din comert, este o alegere sigura si poate reduce riscul de dementa fatala”, a declarat intr-un comunicat autorul cercetarii, Anne-Julie Tessier, RD, PhD, cercetator postdoctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Ce se intampla daca bei in fiecare dimineata o lingura de ulei de masline. 7 beneficii
Rezultatele studiului s-au bazat pe datele obtinute pe mai mult de 90.000 de americani cu varsta medie de 56 de ani. Dr. Tessier si echipa sa au analizat chestionarele dietetice la care au raspuns participantii si registrele de deces colectate de-a lungul a trei decenii. In aceasta perioada, 4.749 de subiecti au murit de dementa.
Cercetatorii au observat ca un consum mai mare de ulei de masline a fost legat de un risc moderat mai mic de dementa fatala, indiferent de calitatea dietei unei persoane. Asadar, chiar si cei care mancau mai putin sanatos in general pareau sa beneficieze de uleiul de masline.
„Acest studiu pe termen lung arata ca exista beneficii pentru sanatatea cognitiva in urma consumului unor cantitati relativ mici de ulei de masline. Cercetarile sugereaza ca exista compusi in uleiul de masline care aduc cumva beneficii sanatatii cognitive, iar acestea nu sunt prezente in grasimile vegetale hidrogenate sau in maioneza”, spune Penny M. Kris-Etherton, PhD, RDN, profesor de nutritie la Pennsylvania State University din University Park, care studiaza rolul dietei in prevenirea si tratarea bolilor cardiometabolice.
Cum folosesc vedetele uleiul de masline in tratamente de infrumusetare
Beneficiile uleiului de masline pentru inima s-ar putea extinde la nivelul creierului
Institutul National pentru Imbatranire a evidentiat cercetari care sugereaza ca dieta mediteraneana, care include ulei de masline impreuna cu peste, fasole, fructe, legume si cereale integrale, este asociata cu mai putine semne ale bolii Alzheimer.
Deocamdata insa, rezultatele nu sunt clare.
De exemplu, un articol publicat la 18 iulie in New England Journal of Medicine, care a implicat 600 de participanti fara deficiente cognitive (dar care aveau un istoric familial de dementa), a concluzionat ca schimbarile in cognitie si rezultatele IRM-ului cerebral dupa trei ani nu au fost semnificativ diferite intre cei care au urmat dieta meditaraneana si cei care au urmat o dieta de control cu o usoara restrictie calorica.
Studiul este observational si nu dovedeste ca uleiul de masline este cauza reducerii riscului de dementa fatala, subliniaza autorii. Acestia continua sa lucreze pentru a realiza studii suplimentare, cum ar fi studii controlate randomizate, pentru a confirma efectele si pentru a determina cantitatea optima de ulei de masline care trebuie consumata pentru a beneficia de aceste efecte.
Foto: depositphotos.com