Un medic atrage atentia: „Acest mineral este un element indispensabil unei vietii normale, iar cand lipseste intregul organism sufera”

1
De Cristina Tudor
26 nov. 2019

Potrivit unei cercetari recente, doua din zece femei tinere nu si-au facut niciodata analizele pentru determinarea nivelului de fier din organism, in vreme ce mai putin de 10% dintre persoanele intervievate si-au facut analizele complete in acest sens anul trecut.

Anemia prin carenta de fier este o afectiune des intalnita in randul acestei categorii de populatie, de aceea recomandarea medicilor este efectuarea cu o frecventa anuala a testelor necesare in vederea urmarii unui tratament corespunzator, recomandat intotdeauna de catre medic.

Potrivit rezultatelor cercetarii, femeile intervievate cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, cunosc faptul ca anemia poate fi cauzata de lipsa de fier din organism si sunt constiente de importanta unui nivel optim de fier pentru sanatate.

Cu toate acestea, desi aproximativ 60% dintre respondente au mentionat la cel mai recent consult medical efectuat dintr-un alt motiv si ca sufera de lipsa de energie si de performanta in activitatile zilnice, precum si ca prezinta o stare de slabiciune fizica, numai 13% dintre acestea au spus ca ar merge special la medic pentru a investiga aceste simptome.

„Fierul este un element indispensabil unei vieti normale, deoarece este necesar pentru productia de energie in toate organele. Mai mult, fierul participa in calitate de catalizator la multe reactii care asigura dezvoltarea si functionarea normala a organelor. De aceea, atunci cand fierul lipseste, intreg organismul sufera, dar anemia – adica scaderea numarului globulelor rosii si a hemoglobinei – apare tarziu.

Anemia prin carenta de fier afecteaza mai ales femeile tinere, inainte de menopauza, deci pe cele active, din cauza pierderilor lunare de sange, a sarcinii, nasterii si alaptarii. Riscul lipsei de fier creste la aceasta categorie de persoane in cazul curelor de slabire si al dietelor vegetariene gresit aplicate”, declara Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Presedinte al Asociatiei „Anemia Working Group Romania”.

Studiul arata perceptia diferita a populatiei feminine fata de realitatea medicala cu privire la persoanele aflate in grupele de risc ale anemiei prin carenta de fier. 80% dintre respondente sunt de parere ca aceasta este o stare intalnita mai degraba in randul persoanelor in varsta decat in cazul celor active.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.