Un nou studiu realizat la Universitatea Yale a indicat zona din creier in care resimtim stresul. Aceasta se poate dovedi o descoperire importanta care ne va ajuta sa gestionam mai bine stresul din viata cotidiana.
Cum au studiat cercetatorii raspunsul creierului la stres?
Cea mai mare parte a studiilor asupra creierului de pana acum a fost realizata pe animale. Insa dr. Elizabeth Goldfarb, conducatoare noului studiu, a afirmat ca “nu putem sa intrebam un soarece cum se simte.” Astfel ca acest studiu a fost realizat pe subiecti umani.
Ghid pentru mamici: Cum sa treci cu brio peste oboseala si stresul cauzate de pandemie
60 de voluntari au fost plasati in aparate de RMN, in timp ce li se aratau imagini care creau senzatia de stres. Pe langa monitorizarea activitatii cerebrale a participantilor, acestia au fost pusi sa plaseze intensitatea starii de stres pe care o resimteau pe o scala numerica.
Care au fost rezultatele?
Echipa de cercetatori a descoperit ca imaginile stresante au provocat o intensificare a activitatii in zona hipocampusului. Concluzia nu a surprins, fiind prezenta si in studiile precedente legate de stres. Hipocampusul gestioneaza emotiile, dar si motivatia si memoria. Si atunci este perfect normal ca in aceasta zona a creierului sa fie inregistrata o amintire stresanta si emotiile care o insotesc.
Lucruri pentru care tu te stresezi si care nu conteaza deloc pentru iubitul tau
Insa legaturile neuronale nu s-au oprit aici, ci au ajuns si in cortex, in zona care gestioneaza emotiile obisnuite. Si, ceea ce este cel mai interesant, participantii care aveau o conexiune puternica intre cele 2 zone ale creierului, au declarat ca s-au simtit mai putin stresati. La polul opus, participantii care au raportat o senzatie de stres mai intensa, au avut o activitate mai intensa intre cele 2 regiuni.
Autorii studiului au declarat ca aceste descoperiri ar putea sa confirme concluziile altor studii mai vechi care sustin ca persoanele care sufera de tulburari mentale sunt predispuse la probleme legate de gestionarea corecta a emotiilor.
Ce inseamna acest lucru pentru gestionarea stresului?
Pe masura ce intelegerea mecanismelor de functionare ale stresului se aprofundeaza, vom gasi metode mai eficiente pentru a-l gestiona.
Momentan, concluziile acestui studiu permit ajustarea interventiilor terapeutice pentru a rezolva mai multe probleme.
Avand in vedere conexiunea dintre memorie si stres, autorii studiului sustin ca o tactica puternica pentru gestionarea stresului este sa ai o rezerva de amintiri pozitive: “Cercetarile noastre indica faptul ca retelele neuronale legate de memorie pot fi stimulate ca sa creeze un raspuns emotional mai bun in situatii stresante”, a concluzionat dr. Goldfarb.
Foto: Unsplash.com