Un nou studiu demonstreaza ca aceasta vitamina reduce inflamatia din organism in cazul femeilor la postmenopauza

1
De Alice Papuc
9 apr. 2024

Studiile arata a vitamina D este esentiala in functionarea optima a organismului, mai ales in randul femeilor aflate la postmenopauza.

Cele mai multe dintre noi asociem, in mod involunar, vitamina D cu sanatatea osoasa. In timp ce aceasta vitamina este esentiala (alaturi de calciu) pentru mentinerea densitatii osoase, este important sa ne amintim ca beneficiile sale nu se opresc aici. Cu atat mai mult pentru acele femei aflate la postmenopauza (femei care au mai bine de un an de la ultima menstruatie), care se confrunta cu inflamatia din organism.

11 boli grave care au la baza carenta de vitamina D

Relatia dintre vitamina D si inflamatie

Inflamatia tinde sa apara odata cu inaintarea in varsta si este un factor de risc crescut pentru aproape orice afectiune cronica existenta. Faptul ca 29% dintre adultii din SUA au nivele deficiente de aceasta vitamina (si alti 41% au nivele insuficiente) ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma, in special pentru femeile aflate la postmenopauza, care prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli de inima.

Un studiu recent publicat in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics a analizat relatia dintre vitamina D si reducerea inflamatiei din organism in cazul femilor la postmenopauza. Participantele au fost impartite in doua grupe: femei care primeau un supliment de vitamina D, respectiv femei care nu primeau.

Nivelul de inflamatie din organism a fost masurat printr-un test de sange pentru proteina C-reactiva (CRP).

Rezultatul studiului

Analiza combinata a datelor provenite de la 758 de femei aflate la postmenopauza a aratat ca suplimentarea cu vitamina D a redus semnificativ nivelurile de CRP. In medie, nivelurile de CRP au scazut cu 0,65 mg/L pentru cele care au primit un supliment de vitamina D, comparativ cu cele care nu au primit.

Cel mai mare impact a fost observat la femei atunci cand suplimentele de vitamina D au fost administrate sub forma de vitamina D3 (care este mai usor absorbita in organism decat vitamina D2).

De asemenea, beneficiile au fost semnificative atunci cand doza de supliment a fost de cel putin 1,000 unitati pe zi, administrata timp de cel putin 3 luni.

Cum poti creste aportul de vitamina D, astfel incat sa te bucuri de beneficii?

Vitamina D poate fi obtinuta atat din alimente precum somon, ton, creveti, carne de vita, oua, nuci, lapte si iaurt, dar si cu ajutorul suplimentelor (asa cum au demonstrat studiile).

3 retete care iti ofera o doza mare de vitamina D, pentru a mentine nivelul optim pe timp de toamna si iarna

Cu toate acestea, exista multiple suplimente disponibile pe piata. In acest sens, este recomandat sa te adresezi medicului tau pentru analize de sange specifice, cat si pentru recomandarea unor suplimente, in functie de nevoile tale.

Foto: depositphotos.com