Aceasta problema de sanatate mintala a fost atribuita copiilor, dar acum s-a dovedit ca apar tot mai frecvent diverse forme de ADHD la adulti. Chiar s-a observat ca fiecare poate avea propriile manifestari, iar cele mai mari diferente se vad in felul in care se simte ADHD la femei, in comparatie cu simptomele barbatilor.
Daca, in general, ADHD la adulti poate insemna deficit de atentie, hiperactivitate, impulsivitate crescuta, probleme in gestionarea timpului si sarcinilor, in cazul femeilor simptomele includ si emotivitate crescuta si dificultati in mentinerea relatiilor interpersonale. Iar lista nu se opreste aici, pentru ca cercetarile se afla in plina desfasurare. Cel mai recent studiu despre tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie (ADHD) publicat in BMC Psychiatry a analizat un simptom care pana acum nu a fost luat in considerare.
Este vorba despre sensibilitatea la stimulii tactili. Studiul sugereaza ca persoanele cu ADHD ar putea experimenta o suprastimulare legata de atingere.
ADHD persista adesea la varsta adulta si poate avea un impact semnificativ sarcinilor de zi cu zi, asa ca am considerat ca este important sa investigam sensibilitatea tactila la adulti printr-un studiu experimental pentru a vedea daca putem gasi dovezi pentru sensibilitatea tactila si daca aceasta este legata de simptomele ADHD de baza (neatentie, hiperactivitate, impulsivitate)”, a declarat autorul studiului Morgan Frost-Karlsson, doctorand la Universitatea Linköping.
Studiu: adultii cu ADHD sunt mai sensibili la atingere
Studiul a implicat 51 de adulti – 27 cu ADHD si 24 de persoane neurotipice. Participantii cu ADHD au fost recrutati dintr-o clinica de psihiatrie si toti au fost diagnosticati cu ADHD de catre un psihiatru. Ambele grupuri au completat chestionare privind simptomele ADHD si sensibilitatea tactila.
Pentru a masura in mod obiectiv sensibilitatea tactila, cercetatorii au utilizat o tehnica numita potentiale evocate somato-senzorial (PESS). Cu ajutorul unui dispozitiv montat pe cap au putut fi masurate undele cerebrale care apar ca raspuns la stimuli senzoriali, in acest caz stimularea electrica a nervului radial din brat.
Participantii au fost supusi la trei tipuri de conditii de atingere: auto-atingere, in care si-au mangaiat propriul brat; alta atingere, in care cel care a efectuat experimentul a atins bratul participantului; si atingere de obiect, in care participantii au mangaiat un obiect inanimat. Stimularea electrica a fost furnizata in acelasi timp cu conditiile de atingere, iar activitatea cerebrala a fost inregistrata utilizand electrozi plasati pe scalp si gat.
In ceea ce priveste activitatea cerebrala, adultii cu ADHD au prezentat reduceri mai semnificative ale amplitudinilor PESS atat in timpul auto-atingerii, cat si in timpul altor tipuri de atingere, comparativ cu grupul neurotipic. Acest lucru sugereaza ca persoanele cu ADHD intampina dificultati mai mari in integrarea stimulilor tactili, ceea ce poate indica supraincarcarea senzoriala. In mod interesant, aceste diferente nu au fost observate in timpul atingerii obiectului, ceea ce implica faptul ca diferentele sunt legate de atingerea corpului, indiferent daca este autogenerata sau de la o alta persoana.
Cum se manifesta ADHD la adulti
Toate aceste studii sunt foarte importante pentru a putea stabili diagnosticele cat mai corect. In ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre sanatatea mintala pe social media, iar multe persoane isi impartasesc experientele, in special pe Tik Tok. Totusi, trebuie sa retinem ca acestea nu sunt instrumente stiintifice sau medicale. Diagnosticul poate fi pus doar de experti.
Tinerii folosesc TikTok pentru a-si diagnostica problemele de sanatate mintala
Daca te-ai regasit in informatiile descrise de studiul legat de sensibilitatea la atingere a adultilor cu ADHD si crezi ca ai si alte simptome, mergi la un psiholog care te poate testa si indruma catre psihiatru. Diagnosticarea ADHD se bazeaza pe criteriile stabilite de Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5). Pentru adulti, se urmaresc simptome de neatentie si/sau hiperactivitate-impulsivitate care afecteaza in mod semnificativ viata de zi cu zi. Adultii trebuie sa prezinte cel putin 5 simptome din cele enumerate in DSM-5 pentru un diagnostic de ADHD. Printre cele mai comune manifestari sunt: incapacitatea de concentrare, o stare permanenta de agitatie, hipersensibilitate emotionala sau procrastinare cronica.
Foto: Freepik.com