Acestea sunt rezultatele cercetatorilor realizate de Wake Forest School of Medicine din Winston-Salem. Acestia au comparat efectele mai multor diete asupra microbilor si compusilor biologici activi din glandele mamare ale maimutelor, descoperind ca dieta mediteraneeana este cea buna optiune pentru tine daca vrei sa te asiguri ca riscul cancerului de san este cat mai scazut posibil.
Dieta mediteraneana – bogata in fructe, nuci, legume, peste si ulei de masline – influenteaza in mod pozitiv microbiomii din glandele mamare – pe cand dieta vestica, bogata in grasimi, alimente procesate si zahar, creste riscul aparitiei tumorilor canceroase.
Cum s-a desfasurat studiul
Timp de 31 de luni, 40 de femele maimute adulte au primit fie o dieta mediteraneana, fie una vestica. La finalul perioadei, maimutele care au adoptat dieta mediteraneana au avut de 10 ori mai multe bacterii Lactobacillus in tesutul mamar decat cele care au consumat alimente nesanatoase (studii anterioare au aratat ca tumorile canceroase vin la pachet cu un nivel scazut de bacterii Lactobacillus, comparativ cu cele benigne). In plus, acestea au avut un nivel mai mare de compusi rezultati din activitatea bacteriana a bilei, un alt semn de risc scazut de cancer.
Echipa de cercetatori planuieste sa continue studiul pentru a afla cum impacteaza cresterea artificiala a bacteriilor Lactobacillus tesutul mamar, de exemplu prin luarea de suplimente – probiotice si ulei de peste.
Un lucru este clar, daca vrei sa previi aparitia acestei boli crunte, ai grija in principal la ce mananci, este mai important decat crezi.
Foto: Shutterstock.com