Dupa ce, in octombrie, in decurs de numai cateva zile 2 companii farmaceutice au suspendat studiile clinice ale unui vaccin, respectiv ale unui tratament, iar apoi un voluntar dintr-un studiu clinic al vaccinului dezvoltat de Astra Zeneca si Universitatea Oxford a murit, sperantele s-au indreptat catre o alta companie care a anuntat ca a descoperit vaccinul impotriva coronavirusului. Vaccinul Pfizer a fost prezentat cu rezultate extraordinare, dar vine la pachet cu mari probleme de logistica.
Vaccinul Pfizer – Ce se stie despre el si ce date sunt inca necunoscute
Anuntul saptamanii trecute a venit din partea companiei farmaceutice Pfizer, care a comunicat faptul ca rezultatele vaccinului dezvoltat in colaborare cu compania germana BioNTech sunt mai mult decat promitatoare. Reprezentantii Pfizer spun ca vaccinul impotriva Covid-19 se bazeaza pe o tehnologie noua si are o eficienta de peste 90%. Procentul este impresionant avand in vedere ca Organizatia Mondiala a Sanatatii accepta un prag minim de eficacitate de 50%.
Dar tocmai aceasta noua tehnologie utilizata in dezvoltarea lui aduce multe probleme de logistica celor care vor sa il achizitioneze si tocmai din acest motiv au aparut o multime de temeri cum ca acesta nu va fi disponibil decat tarilor foarte dezvoltate. Mai exact, vaccinul foloseste ARN mesager de sinteza ce ajuta la activarea sistemului imunitar, doar ca acesta necesita depozitarea la temperaturi de cel putin minus 70 de grade Celsius, iar dupa 5 zile de la decongelare nu mai este bun de folosit.
Ca sa intelegem mai bine despre ce vorbim, congelatorul pe care il folosim ca sa pastram alimentele inghetate are intre -18 si -23 de grade Celsius.
Evident ca acest amanunt a umbrit bucuria multora dintre cei care credeau ca incepem sa ne apropiem de capatul pandemiei pentru ca tarilor mai putin dezvoltate economic sau cu o clima calda le va fi complicat spre imposibil sa poata apela la vaccinul Pfizer.
Studiile facute de compania americana au aratat ca vaccinul Pfizer a oprit infectia simptomatica, dar inca nu a reusit sa ofere date reale si in cazul infectiilor asimptomatice. Pana in acest moment nu este foarte clar nici felul in care actioneaza acesta, mai precis daca protejeaza impotriva infectiei cu coronavirus sau ajuta la prevenirea simtomelor date de Covid-19 ulterior infectarii. Nici despre protectia pe termen lung nu se cunosc date, asa ca nu stim daca garanteaza imunitate pe tot restul vietii sau cand trebuie repetat.
Studiile de pana acum au inclus pacienti cu varste intre 12 si 85 de ani, insa pana acum nu au fost facute publice datele pe categorii de varsta. Exista o rezerva legata de faptul ca cele mai multe dintre vaccinuri au raspunsuri mai slabe la persoanele varstnice pentru ca organismul acestora nu reuseste sa raspunda la fel de eficient din punct de vedere al imunitatii in cazul unei infectii naturale.
Ce se stie cu siguranta este ca e nevoie de 2 doze pentru ca vaccinul sa poata deveni eficient. Dozele de administreaza la distanta de 3 saptamani, iar protectia se realizeaza la 28 de zile de la prima doza. Printre potentialele efecte secundare au fost mentionate dureri la brate si febra, cumva efecte secundare ale multora dintre vaccinurile aflate deja pe piata de multa vreme.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Pixabay.com.