Pentru cei mai multi pacienti, varicele inseamna mai mult o problema de ordin estetic. Insa, in lipsa unui tratament adecvat, varicele pot duce la aparitia unor complicatii grave asupra starii de sanatate a unei persoane. Cu ajutorul medicului, dar si prin schimbarea stilului de viata, complicatiile afectiunii asa cum sunt ulcerele varicoase sau tromboflebita pot fi evitate.
Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune in articolul urmator!
Ce sunt varicele?
Varicele sau venele varicoase sunt vase de sange dilatate, care se dezvolta sub piele. De regula, acestea apar in zona gambelor si in spatele genunchilor.
Nu doar ca sunt extrem de inestetice, dar pot fi si dureroase in unele cazuri si pot duce la complicatii foarte grave.
Venele varicoase sunt foarte raspandite atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Femeile, insa, sunt in general mai predispuse la dezvoltarea acestei afectiuni din cauza schimbarilor de ordin hormonal, de aceea boala apare mai ales dupa ce acestea intra la menopauza.
5 solutii simple pentru picioare umflate
Principalii factori de risc sunt:
- Mostenirea genetica are un rol important.
- Sedentarismul.
- Fumatul si consumul de alcool.
- Statul pentru mult timp in picioare sau purtarea unor pantofi care sunt incomozi.
- Femeile insarcinate au un risc crescut pentru a dezvolta varice din pricina schimbarilor hormonale carateristice.
Cum prevenim varicele:
Intotdeauna este mult mai simplu sa previi decat sa tratezi. Asa ca este indicat sa faci tot ceea ce tine de tine ca sa previi aceasta problema neplacuta.
- Incearca sa stai departe de hainele foarte stramte. Acestea pot ingreuna circulatia sanguina de la nivelul picioarelor si cresc riscul de aparitia a varicelor.
- Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, fara excese.
- Iubeste sportul si invata sa-l practici zilnic, nu doar ocazional.
- Evita tocurilor foarte inalte si incaltamintea incomoda.
- Bea apa, cat mai multa apa.
- Evita sa faci zilnic bai fierbinti, nu trebuie sa renunti la ele, dar sa fie ocazionale.
Cum se trateaza varicele?
In magazinele cu produse naturiste se pot gasi o serie de remedii naturale pentru ameliorarea varicelor. De exemplu, de ajutor poate sa fie unguentul de galbenele, cel cu extract de castan salbatic, sau acela care are in compozitie seminte de struguri. Nu in ultimul rand, este foarte bun si unguentul care contine extract din coaja de pin. Insa trebuie sa retii ca aceste remedii naturale nu pot vindeca boala varicoasa, insa pot ameliora simptomele.
Trucuri de ingrijire pentru picioare frumoase in sezonul petrecerilor
Totodata, in farmacii exista o sumedenie de unguente destinate persoanelor care sufera de varice, dar este indicat sa le utilizezi la sfatul unui specialist. Te pot ajuta si ciorapii compresivi.
Tratarea chirurgicala: Laserul
Exista si variante de ordin chirurgical de tratare a varicelor. De cele mai multe ori, la acest tratament se apeleaza cand cazul este unul mult prea avansat. Ideal este, insa, sa mergi la medic din timp pentru diagnosticul varicelor si impreuna cu acesta sa iei decizia cea mai buna pentru tratarea bolii varicoase.
Totodata, este bine sa nu te sperii. Chiar daca uneori boala varicoase presupune proceduri chirurgicale, acestea nu sunt complicate si se realizeaza sub anestezie.
Dintre cele mai des intalnite metode chirurgicale folosite de medici in tratarea varicelor, amintim:
- tratamentul endovenos cu laser
- flebectomia
- scleroterapia
Dintre toate acestea, laserul endovenos se impune atat ca numar extrem de redus de recidive, cat si in lipsa complicatiilor postoperatorii.
Foto: Shutterstock.com