Cercetatorii de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii San Diego din California, sugereaza, intr-un studiu publicat in ”American Journal of Public Health”, ca femeile care devin mame pentru prima oara la o varsta mai inaintata au sanse sa traiasca mai mult. In cadrul cercetarii, specialistii americani au examinat pentru prima data legatura dintre longevitate si varsta femeii la prima nastere. De asemenea, ei au luat in considerare si paritatea – numarul total de sarcini, informeaza Medical News Today.
Cercetatorii, condusi de dr. Aladdin Shadyab, au luat in calcul date de la 20.000 de femei care au luat parte la programul ”Women’s Health Initiative”, un studiu national care s-a desfasurat intre anii 1991 si 2012. Dintre acestea, 54% au ajuns la varsta de 90 de ani.
Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au dat nastere primului copil la 25 de ani sau peste aceasta varsta aveau mai multe sanse sa ajunga la 90 de ani.
De asemenea, specialistii au concluzionat ca majoritatea femeilor care au ajuns la 90 de ani erau absolvente de colegiu, erau casatorite si aveau un venit mai mare. In plus, era mai putin probabil ca acestea sa sufere de obezitate sau de boli cronice.
In ceea ce priveste paritatea, dr. Aladdin Shadyab subliniaza ca ”femeile care aveau intre doua si patru sarcini aveau mai multe sanse de a trai cel putin noua decenii, in comparatie cu cele cu o singura sarcina”.
Insa, cercetatorul a atras atentia ca aceste concluzii nu ar trebui sa le incurajeze pe cele care doresc sa devina mame sa amane acest lucru. ”Descoperirea noastra nu sugereaza faptul ca femeile ar trebui sa intarzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicatii obstretice, printre care se numara diabetul gestational si hipertensiunea, care sunt mai des intalnite la varste materne inaintate”, a spus Shadyab.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.