Ca si vitamina C, vitamina E stimuleaza producerea de celule natural killer (NK), cele care identifica si distrug germenii si celulele canceroase. De asemenea, vitamina E imbunatateste producerea de celele B imunitare care genereaza anticorpii. Studiile arata, de asemenea, ca suplimentarea cu vitamina E poate inversa din declinul inregistrat in raspunsul imun odata cu imbatranirea.
Un studiu realizat la Scoala Harvard de Sanatate Publica, pe un esantion de 87.000 de asistente medicale care au luat suplimente cu vitamina E a aratat o reducere a incidentei atacurilor de cord cu 50%. Suplimentele pot fi necesare pentru a avea la dispozitie cantitatea optima de vitamina E necesara pentru a stimula sistemul imunitar. Persoanele care fumeaza si cele care consuma cantitati mari de alcool necesita doze mai mari de vitamina E.
In bolile oftalmologice previne aparitia cataractei si evita pierderea acuitatii vizuale. Distrofiile musculare si osoase, precum si durerile provocate de osteoporoza si poliartroze, pot fi ameliorate cu vitamina E datorita efectului antiinflamator.In afectiunile dermatice, vitamina E accelereaza refacerea tesuturilor lezate, vindecarea leziunilor si arsurilor si previne diverse infectii, inflamatii si tumori. Stimuland reactiile imunitare, vitamina E intarzie aparitia petelor maronii de batranete de la suprafata pielii.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.