Acest nutrient a ajuns sa fie atat de folosit incat se regaseste in sucurile fortificate, in picaturile pentru tuse sau in ceaiuri. Chiar daca nu te ajuta sa scapi de guturai sau gripa, previne complicatiile pulmonare.
Vitamina C a fost pentru prima data recomandata pentru raceli incepand cu 1970. Este un antioxidant pe care corpul il foloseste pentru a se mentine puternic si sanatos, mentinand sanatatea oaselor, a muschilor, a vaselor de sange si ajutand la formarea colagenului. O regasim in fructele si legumele proaspete, in special in portocale si alte citrice. Se gaseste ca supliment sub forma de pastile sau lichida.
Vitamina care ne fereste de pneumonii. Poate preveni sau trata o raceala?
Vitamina C este studiata de multi ani ca tratament posibil pentru raceli, dar si ca modalitate de a le preveni. Insa, cercetarile de pana acum nu sunt tocmai imbucuratoare. Per total, s-au descoperit putine beneficii clare ale acesteia in prevenirea si tratarea racelilor.
O cercetare care a analizat sute de studii facute asupra subiectului a aratat ca cei care consuma zilnic vitamina C nu sunt protejati de raceli. In unele cazuri, insa, administrarea ei a dus la imbunatatirea simptomelor. Atunci cand vitamina a inceput sa fie luata dupa ce simptomele racelilor s-au instalat, nu au mai existat beneficii. Insa efectele s-au dovedit diferite in functie de persoana.
Spre exemplu, la cei care alearga si merg la maratoane, vitamina C luata zilnic a redus la jumatate riscul de a lua o raceala. Concluzia: cei care iau zilnic 0,2 grame de vitamina C nu vor avea mai putine raceli, insa vor fi mai scurte cu cateva zile. Chiar daca nu vindeca raceli, vitamina C previne complicatiile lor, au mai aratat studiile: „Daca iei vitamina C, riscul de complicatii (pneumonie sau infectii la plamani) scade”, spun cercetatorii.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.