Vitamina longevitatii: de ce sa o prioritizezi, mai ales dupa 40 de ani

1
De Teodora Tirca
11 iul. 2024

Aceasta vitamina este considerata, pe buna dreptate, vitamina longevitatii – si ai mare nevoie de ea pe masura ce inaintezi in varsta. Multe femei sufera de deficit, asa ca n-ar strica sa vezi cum stai la acest capitol.

Cu timpul, organismul devine mai putin eficient la sintetizarea vitaminei D (de la soare) si la utilizarea acestui micronutrient, relateaza specialistii MindBodyGreen. Prin urmare, probabilitatea de a suferi de un deficit este mai mare.

Studiile arata in mod continuu ca nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu mai multe afectiuni cronice si mobilitate redusa, in timp ce nivelurile adecvate sprijina longevitatea si calitatea vietii.

Specialistii MindBodyGreen dezvaluie sapte preocupari comune asociate cu inaintarea in varsta care pot fi exacerbate atunci cand suferi de un deficit de vitamina D.

Sanatatea oaselor

Vitamina D este cunoscuta pentru rolul sau in sanatatea oaselor, fiind vitala in metabolismul osos si absorbtia calciului.

Da, oasele sufera un proces metabolic in care tesuturile osoase se formeaza si se descompun continuu. Dar metabolismul osos incetineste, iar rata productiei de oase noi incetineste, de asemenea, ceea ce poate duce la o scadere a densitatii osoase si la un risc crescut de fracturi.

Cele mai multe cercetari arata ca nivelurile scazute de vitamina D in sange cresc riscul de fracturi osoase, inclusiv un studiu amplu din 2017 care a constatat un risc de fracturi generale cu 25% mai mare si, respectiv, un risc cu 48% mai mare de fracturi de sold din cauza deficitului de vitamina D.

Deficienta de vitamina D apare atunci cand nivelurile sanguine sunt egale sau mai mici de 20 ng/mL42, iar 30 ng/mL42 este considerat capatul superior al insuficientei (sau niveluri scazute de vitamina D).

Imunitate

Vitamina D este esentiala pentru sistemul imunitar al organismului. Imbunatateste functia globulelor albe, ajutand organismul sa elimine agentii patogeni. Pe masura ce inaintam in varsta, si apararea imunitara naturala a corpului incepe sa scada (de fapt, chiar incepand cu varsta de 20 de ani) intr-un proces numit imunosenescenta, explica medicii citati de MindBodyGreen.

In general, acest lucru influenteaza cat de repede poate corpul tau sa raspunda la infectii sau boli sau cum se vindeca dupa un accident sau o rana.

Inflamatia este, de asemenea, o parte importanta a raspunsului imunitar, iar vitamina D ajuta la scaderea inflamatiei. Pe de alta parte, nivelul scazut de vitamina D nu doar ca afecteaza capacitatea organismului de a gestiona inflamatia, dar poate creste si citokinele proinflamatorii (tipuri de proteine care tin corpul intr-o stare inflamatorie).

Acestea fiind zise, nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu un risc mai mare de boli inflamatorii, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.

Sanatatea cardiovasculara

Cercetarile actuale arata ca un nivel scazut de vitamina D te poate expune la un risc mai mare de a dezvolta boli de inima si hipertensiune arteriala.

Un nivel bun al acestui nutrient sprijina sanatatea inimii, ajutand la functionarea optima a muschiului cardiac si promovand niveluri sanatoase de lipide si colesterol.

Cancer

Exista o asociere intre deficitul de vitamina D si anumite tipuri de cancer. Desi nu avem suficiente cercetari pentru a spune cu incredere ca nivelurile optime de vitamina D protejeaza impotriva acestei boli, cert e ca un nivel scazut te poate predispune la anumite tipuri de cancer (inclusiv cancerul de san).

Cercetatorii unui studiu din 2015 au descoperit ca femeile care aveau deficit de vitamina D aveau un risc cu 27% mai mare de cancer de san decat cele cu niveluri suficiente.

Cercetatorii cred ca aceasta asociere are de-a face cu genele receptorului de vitamina D si cu functia lor in glandele mamare.

Riscul de cancer de san creste foarte mult la femeile de 50 de ani sau peste, iar femeile care trec prin menopauza mai tarziu (dupa 55 de ani) sunt expuse unui risc si mai mare. Mergi anual la medic pentru ecografie/mamografie.

Sanatatea mintala si starea de spirit

Vitamina D influenteaza atat cognitia, cat si starea de spirit, deoarece este implicata in sinteza serotoninei, hormonul care ne face sa ne simtim fericiti, motivati si optimisti.

Cercetatorii unei meta-analize ample din 2023 au descoperit ca participantii la studiu cu niveluri scazute de vitamina D au avut cu 60% mai multe sanse de a dezvolta depresie comparativ cu cei cu niveluri normale.

Sanatatea metabolica

Vitamina D influenteaza si controlul zaharului din sange. Nivelurile scazute de vitamina D pot contribui la rezistenta la insulina (si, prin urmare, la riscul de diabet de tip 2).

Unele studii clinice arata ca suplimentele de vitamina D sunt benefice in imbunatatirea echilibrului zaharului din sange, in special pentru cei care sunt predispusi la un deficit.

Longevitate

Unele studii au legat nivelurile scazute de vitamina D de mortalitate. Un studiu publicat in JAMA Internal Medicine a constatat ca persoanele cu un deficit mare de vitamina D (niveluri in sange mai mici de 17,8 ng/mL mai exact) au un risc cu 26% mai mare de mortalitate de orice cauza.

In plus, se stie ca vitamina D influenteaza toate cele 12 semne distinctive ale imbatranirii – caracteristici-cheie la nivel celular care afecteaza imbatranirea. Asadar, un nivel normal al acestui nutrient poate promova o viata mai lunga si mai calitativa.

Cum obtii un nivel optim de vitamina D

La nivel global, aproximativ 41% dintre adulti au niveluri insuficiente de vitamina D, iar 29% au un deficit clar. Ideal, medicii spun ca nivelul ar trebui sa fie la sau peste 50 ng/mL pentru o sanatate optima.

Din pacate, este aproape imposibil sa obtii suficienta vitamina D doar din alimente sau de la soare – mai ales ca, in timp, capacitatea de a sintetiza vitamina D de la soare scade. Medicul tau iti poate recomanda un supliment calitativ cu vitamina D3. Ia in considerare ca aceasta vitamina este liposolubila, deci trebuie sa o iei cu alimente (grasimi sanatoase) pentru o mai buna absorbtie. De asemenea, s-a observat ca asocierea cu K2 ajuta la o absorbtie mai buna.

Foto: Instagram/@helenowen