De la 40 de ani in sus, exista cateva suplimente necesare pentru creier si memorie. Doua dintre ele ar trebui sa fie obligatorii pentru orice femeie, zic medicii.
Doua vitamine indispensabile pentru creier si memorie
Doua vitamine devin deosebit de importante dupa aceasta varsta, avand un impact semnificativ asupra sanatatii cognitive: vitamina B si vitamina D. Acestea previn declinului memoriei asociat imbatranirii.
Complex de vitamina B
Vitaminele din complexul B sunt esentiale pentru functionarea adecvata a creierului si a sistemului nervos. Printre cele mai importante vitamine din acest grup se numara B6, B9 (acidul folic) si B12. Dupa varsta de 40 de ani, nivelurile acestor vitamine pot scadea, iar acest lucru poate afecta negativ memoria si concentrarea. Acidul folic este crucial pentru sinteza ADN-ului si repararea celulelor nervoase, in timp ce vitamina B12 este esentiala pentru formarea mielinei, care ajuta la transmiterea semnalelor intre neuroni.
Dieta creierului: ce alimente te ajuta sa reduci imbatranirea cu pana la 8 ani
Vitamina D
Dupa varsta de 40 de ani, capacitatea pielii de a produce vitamina D din expunerea la soare poate scadea, iar acest lucru poate duce la deficiente. Vitamina D are roluri importante in protectia celulelor nervoase, reducerea inflamatiei si promovarea sanatatii generale a creierului. Suplimentarea cu vitamina D poate fi benefica pentru mentinerea sanatatii cognitive si a memoriei pe termen lung. Deficientele in aceasta vitamina, spune neurocercetatorul Robert Love, sunt legate de un risc crescut de boala Alzheimer.
Magneziul, un supliment bun pentru creier si memorie la orice varsta
Cu roluri care variaza de la productia de energie la sanatatea sistemului imunitar si chiar la pierderea in greutate, magneziul detine una dintre cheile pentru sustinerea unei functii optime a creierului. Acesta imbunatateste somnul si calmeaza sistemul nervos. Medicii recomanda magneziul glicinat pentru absorbtie rapida. Exercitiile fizice regulate, o dieta bogata in nutrienti si includerea de minerale precum magneziu si vitamina D sunt subliniate pentru a construi si mentine oase puternice si sanatoase, un alt aspect esential la care trebuie sa te gandesti, odata cu inaintarea in varsta.
Cum te ajuta magneziul sa dormi mai bine si sa te trezesti plina de energie
In plus fata de aceste doua vitamine esentiale, o alimentatie echilibrata, bogata in antioxidanti, acizi grasi omega-3 si alte substante nutritive esentiale, este cruciala pentru mentinerea sanatatii creierului. Fructele si legumele colorate, pestele gras, nucile si semintele sunt doar cateva exemple de alimente recomandate pentru a sustine sanatatea creierului.
Foto: freepik.com