Am creat o lista cu zece lucruri pe care este bine sa le stii daca nu ai mai alergat pana acum si i-am cerut ajutorul Denisei Stirbulescu, personal trainer la personaltrainerstudio.ro si campioana la atletism.
Alege pantofi potriviti alergator incepator
Alege pantoful in functie de terenul pe care vei alerga: parc, padure sau stadion. In cazul unei incaltaminte nepotrivite, riscul de a te accidenta este mare. De aceea, cere sfatului unui specialist inainte de a iesi la alergat.
Evita hainele din bumbac daca vrei sa alergi
„Hainele trebuie sa fie usoare si sa permite corpului sa se miste liber. Alege ceva confortabil si functional. Evita imbracamintea de bumbac, deoarece absoarbe transpiratia. Cel mai bine este ca echipamentul de alergare sa fie in straturi. In plus, recomand folosirea unor sosete de alergare cu strat dublu, pentru a preintampina aparitia bataturilor, iar in cazul femeilor, o bustiera.”, spune Denisa.
Alege un ceas multifunctional care sa iti monitorizeze pulsul
Daca vrei sa iti masori pulsul si cadenta de alergare, poti purta un ceas multifunctional. Pe piata sunt o multime de ceasuri si bratari fitness, asa ca ai de unde alege. Informatiile le poti descarca apoi pe un computer, daca vrei sa ai un jurnal de antrenament.
Nu uita sa te incalzesti inainte de antrenament
Incalzirea timp de 20 de minute inainte de alergare este esentiala. Asa poti evita accidentarile.
Hidrateaza-te inainte, in timpul antrenamentului si dupa
„Organismul nostru este format din aproximativ 70% apa si aceasta faciliteaza multe dintre procesele corporale. Performantele tale de alergare sunt afectate atunci cand esti deshidratat. Bea in jur de 2 litri pe zi si 500 – 1 l de apa cu 60-90 de minute inainte de antrenament”, recomanda antrenorul.
Alimentatia este un element important
Orice om care practica sport are nevoie de o alimentatie sanatoasa, care sa asigure necesarul de vitamine si minerale. Asigura-te ca mananci de 3 ori pe zi si ai 2 gustari. Incearca sa eviti fast food-ul si alimentele procesate si sa gasesti un echilibru in stilul tau de viata.
Odihna este pilonul principal al succesului
Opt ore de somn pe noapte sunt recomandate daca vrei sa ai energia necesara sa alergi, sa te simti mai bine si sa te bucuri de tot ceea ce faci.
Creste nivelul treptat
Daca esti incepator, ia totul treptat, daca vrei sa eviti nu doar accidentarile, ci si renuntatul la miscare. „Mareste treptat distanta pe care o alergi, de la o saptamana la alta.”, spune Denisa.
Fii constant
Daca vrei sa vezi efectele alergarii, este important sa fii constant si sa constientizezi cat de important este ca miscarea sa faca parte din viata ta, zi de zi.
Tine un jurnal de antrenament
„Dupa fiecare sedinta de alergare, noteaza distanta si tipul de alergare pe care l-ai ales sau antrenamentul alternativ intreprins. Poti descrie chiar cum te-ai simtit in timpul sedintei de alergare din punct ade vedere fizic, dar si psihic”, mai recomanda antrenorul de fitness. Dupa un timp, poti chiar sa te uiti peste ce ai notat ca iti urmaresti performanta. Nu pentru altii. Pana la urma, nu este vorba despre nicio competitie. Poate doar despre competitia cu tine in cursa pentru sanatate.
Foto: Shutterstock.com