Stii deja ca zaharul alb si rafinat este extrem de daunator pentru organism. In plus, el provoaca dependenta si cu cat mananci mai multe dulciuri, cu atat iti vei dori si mai multe. Cu siguranta, ai cautat deja alternative pentru zahar.
Ce se intampla in corp dupa ce renunti la zahar?
Multe persoane consuma zahar brun, considerandu-l o varianta mult mai sanatoasa decat cel alb. Ei, bine, lucrurile nu stau chiar asa. Chiar daca e brun, zaharul este tot zahar.
In schimb, pe piata exista numeroase alternative istete, accesibile si chiar mult mai gustoase decat zaharul tos. Incearca-le si te vei convinge!
5 alternative pentru zahar pe care le vei adora
1. Siropul de agave
Cu un indice glicemic mult mai mic decat zaharul brun, siropul de agave poate deveni indulcitorul tau preferat. Are o textura asemanatoare cu mierea lichida, insa un gust mai putin intens.
Mai mult, siropul din agave nu creeaza cresteri bruste ale glicemiei, ceea ce il face perfect pentru persoanele care nu consuma zahar din motive medicale.
Totusi, tine minte ca acesta contine o cantitate mare de fructoza, ceea ce poate duce la o crestere in greutate, atunci cand este consumat prea des.
2. Zaharul de cocos
Nu numai ca reprezinta un indulcitor eficient si natural, dar zaharul de cocos contine vitamine si minerale importante.
Cea mai buna reteta de gofre fara gluten si zahar rafinat – un mic dejun care te rasfata
Acesta are o textura foarte asemanatoare cu zaharul brun, asa ca poate fi un produs usor de integrat in dieta. Cand il folosesti la prepararea dulciurilor, tine cont de faptul ca zaharul de cocos poate fi ceva mai dulce decat cel normal.
3. Mierea
Exista multe dispute pe subiectul „miere versus sirop de agave”. Unii nutritionisti spun ca mierea are un continut mai mic de fructoza, ceea ce o face mai potrivita pentru o dieta de slabit.
In plus, dintre numeroasele alternative pentru zahar, mierea este cea care iti aduce cele mai multe beneficii pentru sanatate. Are efect antiinflamator, tine microbii la distanta si protejeaza inima, asa ca o poti consuma in cantitati moderate.
Daca optezi pentru aceasta varianta, alege de fiecare data doar miere autentica, fara adaus de zahar, si nu o incalzi la temperaturi foarte mari, pe surse directe de caldura. In caz contrar, ea isi va pierde din nutrienti si va deveni toxica!
4. Pasta de curmale
Un indulcitor venit direct din natura! Unii prefera sa manance curmale pe post de desert, iar altii, mai inovativi, s-au gandit sa transforme delicioasele fructe intr-o pasta numai buna pentru indulcit deserturi, sosuri sau bauturi.
5 metode simple care te ajuta sa combati pofta de zahar
Poti gasi pasta de curmale in comert, la plafar, sau o poti prepara chiar tu. Nu trebuie decat sa lasi curmalele la inmuiat in apa fierbinte, apoi sa le scurgi si sa le dai prin blender. Daca pasta este prea groasa, ajusteaza textura cu mai multa apa.
Tine cont de faptul ca pasta de curmale este mai dulce decat aceeasi cantitate de zahar, asa ca gusta preparatele in timp ce le pregatesti si asigura-te ca folosesti cantitatile potrivite.
5. Melasa
Una dintre acele alternative pentru zahar mai putin populare este melasa. Ea este obtinuta prin rafinarea trestiei de zahar, insa este mult mai sanatoasa ca zaharul clasic.
Melasa contine potasiu, fier, seleniu, calciu, magneziu si vitamina B6, asa ca o poti alege drept inlocuitor fara sa iti faci griji.
Foto: Instagram – @beatrizferreira