Ziua saptamanii in care esti mai predispus la infarct, conform ultimelor studii

1
De Teodora Tirca
6 sept. 2024

Mai multi factori pot influenta sanatatea inimii, dar s-a demonstrat ca multe atacuri de cord se intampla in aceasta zi a saptamanii. Poti ghici care e?

Cel mai probabil stii despre anxietatea de duminica, acel sentiment familiar pe care il ai inainte de a incepe o alta saptamana de lucru. Cu totii avem o strangere de inima cand auzim de ziua de luni.

Mindbodygreen dezvaluie ca cercetarile prezentate la conferinta Societatii Britanice de Boli Cardiovasculare din Manchester au aratat ca multe atacuri de cord grave se intampla in ziua de luni. Coincidenta? Oamenii de stiinta cred ca nu.

Legatura dintre ziua de luni si atacurile de cord

Cercetatorii au analizat inregistrarile de spitalizare de la 10.528 de pacienti care au suferit cel mai sever tip de atac de cord – un infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) – pe o perioada de cinci ani.

Dupa examinarea acestor inregistrari, ei au observat o crestere semnificativa a ratei atacurilor de cord STEMI la inceputul saptamanii de lucru, cu o crestere de 13% in special lunea.

De ce luni, te intrebi? „Cauza este probabil multifactoriala; totusi, pe baza a ceea ce stim din studiile anterioare, este rezonabil sa presupunem ca e vorba despre un element circadian”, noteaza cardiologul din Dublin Jack Laffan intr-un comunicat de presa.

Dupa cum probabil stii, somnul este esential pentru bunastarea ta generala; calitatea slaba si somnul insuficient pot afecta sanatatea cardiovasculara si metabolica.

O ora constanta de culcare si de trezire este esentiala pentru a mentine un ritm circadian reglat. Cand programul tau de somn este dat peste cap (de exemplu in weekend, cand poate mergi la culcare foarte tarziu si dormi ziua), corpul tau nu stie cand sa produca melatonina, hormonul care semnaleaza ca este timpul sa te culci. Ca urmare, ritmul circadian poate suferi cel mai mult in serile de duminica, ceea ce iti poate afecta sanatatea inimii luni dimineata.

Poate crezi ca recuperezi somnul in zilele in care te trezesti mai tarziu, dar pe termen lung asta iti da peste cap “ceasul interior”. Trezindu-te la aceeasi ora in fiecare zi te vei asigura ca seara ti se face somn si dormi bine.

Iata cateva recomandari de la expertii Mindbodygreen pentru a-ti regla somnul si a preveni problemele de inima.

1. Regleaza-ti ritmul circadian

Incearca sa stabilesti o ora de culcare si de trezire. „Acestea nu ar trebui sa varieze mai mult de o ora (sau chiar o jumatate de ora) in fiecare zi”, a spus pentru Mindbodygreen medicul naturist Catherine Darley, N.D. Iar asta este valabil si pentru weekend.

2. Prioritizeaza omega-3

Asigura-te ca iei doza optima de acizi grasi, in special acizii grasi omega-3 marini EPA si DHA, care se gasesc in principal in peste si suplimente cu ulei de peste. Cercetarile arata ca acestea sunt practic sinonime cu sanatatea inimii si longevitatea.

De la sustinerea nivelurilor sanatoase de trigliceride, pana la imbunatatirea circulatiei, aceste grasimi sanatoase holistice (si foarte subestimate) ofera beneficii cardiovasculare profunde, care au un impact de durata asupra sanatatii inimii.

Pentru beneficii optime pentru sanatatea inimii, alege un supliment de ulei de peste din surse sustenabile, care este testat pentru puritate si ofera un minimum de 500 de miligrame (in mod ideal, mai aproape de 1.000 pana la 1.500 de miligrame, sau 1 pana la 1,5 grame) de EPA plus DHA.

3. Dezvolta-ti masa musculara

Cercetarile arata ca exercitiile fizice regulate pot ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, iar un alt studiu recent a constatat ca masa fara grasimi (cum ar fi muschii) poate juca un rol mai important in sanatatea inimii decat grasimea corporala sau greutatea corporala totala. Asadar, masa musculara poate influenta sanatatea inimii la femei mai mult decat greutatea corporala – daca masa musculara este scazuta, nu conteaza cat de „sanatoasa” sau normala este greutatea ta.

Foto: depositphotos.com