Responsabilitate sociala corporatista. Un termen folosit tot mai mult in ziua de astazi. Dar daca de pe margine, multi vad responsabilitatea sociala ca pe un nice-to-have de dorit in rapoartele de CSR ale companiilor, putini sunt cei care inteleg de fapt ca aceste proiecte vin ca un raspuns la o nevoie a comunitatii.
Spre exemplu, proiectele pentru educatie – sunt multe proiecte de acest fel, dar asta pentru ca in spatele lor exista o nevoie reala. Si pe cat de mare este nevoia, nu cred ca putem spune cu adevarat ca sunt suficiente ONG-uri care sa militeze pentru astfel de campanii sau ca sunt suficienti oameni care, prin mana de ajutor pe care o intind semenilor lor, reusesc sa rezolve intreaga problema.
Oare stiai ca 900.000 de copii sunt in momentul de fata deconectati de la scoala pentru ca ei sau profesorii lor nu au efectiv mijloacele sa isi desfasoarea ctivitatea?
Ca 2 din 3 copii din mediul rural nu merg la scoala pentru ca nu au acoperite nici macar nevoile de baza? Sau ca intrarea in vacanta a copiilor din medii sarace este primul pas catre abandonul scolar, in conditiile in care cifrele semnaleaza o situatie alarmanta: 42% dintre copiii si adolescentii romani sunt analfabeti functionali?
Un astfel de proiect dedicat educatiei este cel demarat de Baneasa Shopping City, alaturi de asociatia Banca de Bine. “Scoala fara pauza” este o campanie de interventie imediata si o initiativa de prevenire a abandonului scolar in mediul rural, care face parte dintr-un program intins pe 5 luni, dedicat luptei impotriva accesului precar si inegal la educatie al copiilor din mediul rural.
„ScoalaFaraPauza” invita oamenii sa doneze lucrurile de care acesti copii au nevoiepentru a reveni la scoala din toamna: imbracaminte, incaltaminte, rechizite si device-uri electronice – noi sau uzate – potrivite copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani. Pana pe 31 octombrie, de joi pana duminica, oricine poate merge sa doneze intre orele 10:00 si 20:00 in parcarea exterioara Baneasa Shopping City la centrul de colectare “Scoala fara pauza”, special amenajat. Produsele donate vor fi triate si igienizate si vor fi livrate scolilor si copiilor din familiile dezavantajate din judetele Ialomita, Giurgiu, Prahova, Suceava si Teleorman.
De ce “Scoala fara pauza”? Pentru ca in comunitatile defavorizate, mai ales in mediul rural, foarte multi copii, odata intrati in vacanta, iau pauza de tot de la scoala si nu se mai intorc la cursuri in toamna.
De ce acum? Suntem obisnuiti sa vorbim despre scoala exclusiv toamna, atunci ne amintim de prima zi de scoala cu toate emotiile asociate unui nou inceput, iar acum, pentru copii si parinti deopotriva, scoala s-a terminat.
Dar vara nu este pentru toti copiii anotimpul distractiei la malul marii, pentru multi dintre ei este anotimpul muncii campului si al timpului petrecut ajutand in gospodarie.
Pentru ei, studiul, joaca cu colegii, orele furate citind si descoperind o lume atat de mare, vor ramane dorinte atat de indepartate incat nici nu mai cred ca ar putea deveni realitate. Pentru ca desi isi doresc sa invete, nu au conditiile necesare. Familii intregi de la sate se confrunta cu o situatie socio-economica precara, preocuparea principala fiind in primul rand asigurarea nevoilor de baza. Hainele, incaltamintea, cartile, caietele sau alte rechizite pentru cei mici sunt obtinute cu mari eforturi, iar accesul la internet sau echipamentele tehnice necesare invatamantului la distanta sunt un lux pe care nu si-l permit.
Astfel ca cei mai multi dintre copiii din mediul rural traiesc cu nesiguranta ca intr-o zi vor trebui sa puna scoala pe pauza. Iar daca vrem sa le oferim o sansa la educatie acestor copii, trebuie sa actionam acum!
Doneaza si tu, pana pe 31 octombrie, lucrurile de care copiii au nevoie pentru a reveni la scoala din toamna: imbracaminte, incaltaminte, rechizite si device-uri electronice. Te asteptam sa implinesti visuri, de joi pana duminica intre 10:00 si 20:00.
Campania “Scoala fara pauza” se deruleaza cu sprijinul EcoClean precum si a partenerilor media DigiFMsi DIGI24. Pentru mai multe detalii, puteti accesa pagina: www.baneasa.ro.
Foto: PR.