Un studiu realizat de Academia Americana a Pediatrilor si prezentat la Conferinta Nationala din 2019 a acestei organizatii a cautat sa afle varsta la care se considera ca poti sa lasi un copil singur acasa.
Majoritatea angajatilor din serviciile sociale din Statele Unite considera ca un minor trebuie sa aiba cel putin 12 ani pentru a putea sta singur acasa timp de patru ore sau pentru o perioada mai mare.
„Am aflat ca angajatii sociali care au participat la studiu erau semnificativ mai inclinati sa considere ca un copil este neglijat daca e lasat singur acasa si sufera un accident comparativ cu cei care nu se ranesc”, a declarat Dr. Charles Jennissen, profesor la University of Iowa Carver College of Medicine din Iowa City.
12 ani, limita de siguranta
In cazul in care un copil nu are de suferit, aproape fiecare angajat din serviciile sociale americane a considerat ca a lasa un copil singur in casa timp de patru ore este neglijenta daca acesta are sase ani sau mai putin.
Peste 80% din participantii la sondaj au considerat ca este un caz de neglijenta daca minorul lasat singur in casa are opt ani sau mai putin si 50% au fost de parere ca e neglijenta daca minorul are cel mult zece ani.
In cazul unui copil de 12 sau 14 ani lasat singur acasa au fost mai putini cei care s-au pronuntat pentru neglijenta, relateaza The Times of India.
Cand scenariul a inclus si o lege care sa declare ilegala lasarea unui copil singur acasa sau un copil care e ranit, respondentii au considerat neglijenta in cazul copiilor de 8, 10, 12 si 14 ani.
Participantii la sondaj au fost rugati sa spuna si varsta la care ar trebui sa fie ilegala lasarea copilului singur acasa. Peste jumatate au raspuns ca sub 12 ani ar trebui sa fie ilegala o asemenea actiune.
Neglijenta genereaza 40% din accidentele suferite de copii
Studiile au aratat ca nesupravegherea copiilor de catre parinti contribuie la 40% din totalul accidentelor suferite de copiii americani, multe dintre aceste cazuri soldandu-se cu decese.
Parinte strict sau cel mai bun prieten? Iata unde trebuie sa tragi linia in relatia cu copiii tai!
Rezultatele indica necesitatea stabilirii unor seturi unitare de reguli si recomandari, precum si adoptarea unor legi pentru protectia minorilor care sa-i ajute pe angajatii serviciilor sociale sa evalueze mai bine potentialele cazuri de neglijenta si pentru a proteja mai bine minorii de tot ce le-ar putea fi daunator, noteaza site-ul citat.
„Acest studiu recunoaste ca exista legaturi critice intre legile sigurantei, avocatii si angajatii din serviciile de protectie a copilului si familiile cu copii mici. E nevoie de un parteneriat intre toate acestea pentru a preveni accidentarea copiilor”, a spus Gerene Denning, cercetator emerit la University of Iowa Carver College of Medicine.
Foto: Shutterstock.com