E imposibil sa urmaresti „Forrest Gump” fara sa incerci o multitudine de emotii. Chiar daca l-ai mai vazut de zece ori, filmul in care Tom Hanks a facut cel mai bun rol din cariera lui continua sa te incante, sa te intristeze pe alocuri si chiar sa te surprinda.
„Forrest Gump” te ajuta sa privesti viata ca pe un dar de care sa te bucuri din plin si pentru care merita sa lupti. Asa ca nu-i de mirare ca oamenii de stiinta au ales aceasta productie pentru a analiza reactiile celor care il urmaresc pentru a intelege mai bine felul in care creierul proceseaza unele stari emotionale.
Studiul, publicat de Nature Communications, a dus la crearea unei harti a emotiilor afective, relateaza MindBodyGreen. Cercetatorii au rugat 15 voluntari sa priveasca o versiune editata a filmului si sa-si exprime reactiile emotionale. Participantii au notat ce simteau la fiecare scena, marcand si intensitatea acestor sentimente, pe o scala de 1 la 100.
Raspunsurile scrise au fost apoi comparate cu scanarile de imagistica cu rezonanta magnetica ale altor 15 voluntari care au urmarit filmul in cadrul unui studiu anterior.
Emotii pe 3 centimetri
Autorii cercetarii au identificat regiunea creierului in care sunt generate polaritatea, complexitatea si intensitatea experientelor emotionale. Este o zona de trei centimetri, numita jonctiunea temporoparietala dreapta, activata in momentul in care cineva simte o emotie.
Ce influenta au emotiile asupra sistemului imunitar?
„Sa intelegi ceva subiectiv precum emotiile prin niste lentile obiective aduce psihiatria mai aproape de alte campuri ale medicinei”, a declarat coautorul cercetarii, Dr. Pietro Pietrini. Acesta a adaugat ca studiul poate ajuta la imbunatatirea tratamentelor pentru sanatatea mentala.
„Analiza intensitatii si calitatii emotiilor are implicatii majore asupra intelegerii a ceea ce se intampla cand emotiile devin negative, in cazul depresiei sau al fobiei”, a mai spus Pietrini.
Studiul este util si pentru viitoarele cercetari din domeniul psihiatriei, dar demonstreaza, totodata, ca punand mai mult pret pe emotiile noastre ne putem imbunatati sanatatea mentala, noteaza publicatia citata.
Foto: Getty Images.