In ziua in care Meghan Markle spunea ca tabloidele ar trebui sa se vanda cu un avertisment precum cel tiparit pe pachetele de tigari, Printul Harry a luat pozitie impotriva dezinformarii din media. El a participat marti la dezbaterea online RE:WIRED organizata la New York de revista Wired, alaturi de Renée DiResta, de la Stanford Internet Observatory, si Rashad Robinson, de la Color of Change, relateaza People.
„Nu te poti ascunde”
„Dezinformarea este o criza umanitara”, a subliniat Harry, amintind apoi termenul „Megxit”, care a devenit viral dupa ce el si sotia sa au anuntat ca au luat decizia de a renunta la obligatiile regale in ianuarie 2020. „Termenul ‘Megxit’ a fost sau este unul misogin, creat de un trol, amplificat de corespondentii din toata lumea si a crescut si tot crescut pana a ajuns in principalele canale de comunicare in masa. Dar a inceput de la trol”, a spus el.
Vezi această postare pe Instagram
In discursul sau, Harry a vorbit pe scurt despre experienta lui cu presa si dezinformarea. „Am simtit-o personal de-a lungul anilor si vad acum cum ne afecteaza pe toti la nivel global, nu doar in America, efectiv pe oricine din lume. Am invatat de la o varsta foarte frageda ca motivatiile publishingului nu sunt neaparat in linie cu cele ale adevarului”, a explicat el.
Printul a continuat: „Stiu bine povestea asta. Mi-am pierdut mama din cauza acestei nebunii si, evident, sunt hotarat sa nu o pierd si pe mama copiilor mei din aceeasi cauza.”
El a facut referire la serialul sau, „The Me You Can’t See”, despre sanatatea mentala, ca si la luarile de pozitie anterioare in care a acuzat tratamentul la care a fost supusa Meghan in presa.
„Nivelul de dezinformare de acum este ingrozitor. Nimeni nu este ferit, nimeni nu este protejat. Nu te poti ascunde de el si continuam sa vedem vieti ruinate, familii distruse intr-un singur camin”, a mai spus Harry in dezbaterea de marti.
„Am crescut invantand ca stirile ar trebui sa fie sacre”
Harry a citat apoi un raport independent. „Peste 70% din discursul de ura despre sotia mea pe Twitter poate fi identificat in mai putin de 50 de conturi”, a spus el. El i-a acuzat pe jurnalistii de tabloide ca amplifica ura si minciunile. „Regurgiteaza aceste minciuni ca pe adevar”, a spus printul.
Ducele de Sussex a subliniat, totodata, sinergia dintre presa si retelele de socializare in transformarea continutului viral in povesti toxice, facand trimitere la personajul fictiv Logan Roy, mogulul din serialul „Succession” si la mogulul din viata reala Rupert Murdoch. „Nu este doar o problema de social media. Este o problema a intregii media. Am crescut invantand ca stirile ar trebui sa fie ceva sacru. Nu trebuie sa fii Logan Roy sau Rupert Murdoch ca sa intelegi ca clickbait-ul este urmasul publicitatii tintite”, a atras el atentia.
Harry a incheiat intr-o nota care lasa loc sperantei: „Jurnalistii adevarati au puterea si vointa de a infrunta rasismul, misoginismul, minciunile, totul din interiorul propriilor sisteme.”
„Oamenii au nevoie acum de adevar mai mult ca oricand. Ei vor si au nevoie de incredere, vor si au nevoie de transparenta. Suntem aici pentru a-i sprijini in orice mod posibil”, a mai spus Harry marti.
Razboiul ducilor cu tabloidele
Dupa ce au renuntat la rolurile lor din cadrul casei regale britanice, Harry si Meghan au infiintat Fundatia Archewell si au sustinut reprezentarea, sensibilitatea si incluziunea in media, condamnand presa tabloida pentru tratamentul necrutator la care au fost supusi.
Ducii de Sussex au participat recent la evenimente in care au acuzat dezinformarea din jurul vaccinurilor impotriva COVID-19. In martie, Harry s-a asociat cu un ONG, Aspen Institute, pentru realizarea unui studiu de sase luni care analiza dezinformarea din Statele Unite, cu obiectivul de a gasi o solutie la criza produsa de dezinformare, relateaza People.
Harry (37 de ani) si Meghan (40 de ani) duc un razboi lung cu presa tabloida din cauza modului si a tonului relatarilor despre ei, noteaza People. In martie, in interviul pe care l-au acordat vedetei de televiziune Oprah Winfrey, cuplul a vorbit despre atacurile la adresa lor lansate de tabloide.
Meghan, care era insarcinata cu fiica lor, Lilibet Diana, in momentul interviului, a spus ca nu i s-a permis sa nege sau sa conteste informatiile din presa. „Toti cei din jurul meu au primit directive foarte clare sa spuna intotdeauna ‘No comment’. Acestia sunt prietenii mei, mama si tata”, a spus ea atunci.
La randul sau, Harry a descris tabloidele britanice drept „bigote” si le-a acuzat ca sunt responsabile pentru incitarea la rasism impotriva lui Meghan in perioada in care ei locuiau in Anglia.
Minciuna dupa minciuna
Inainte de interviul lui Oprah, Harry a transmis un comunicat fara precedent in octombrie 2019, acuzand tabloidele britanice ca fabrica „minciuna dupa minciuna” despre Meghan, intr-o incercare nemiloasa de a o defaima. Printul a aratat atunci ca aceasta abordare l-a facut sa compare situatia sotiei sale cu cea pe care a trait-o mama lui, Printesa Diana.
„Teama mea cea mai adanca este ca istoria sa se repete. Am vazut ce se intampla cand cineva pe care il iubesc se impaca cu ideea ca nu mai este tratat sau vazut ca o persoana reala. Mi-am pierdut mama si acum vad cum sotia mea cade victima acelorasi forte feroce”, a scris ducele de Sussex.
Avertismentul Printului Harry
Harry a luat pozitie impotriva dezinformarii si dupa asedierea Capitoliului Statelor Unite de la Washington de catre adeptii lui Donald Trump si ai teoriilor conspiratiei. El a amintit atunci rolul social al presei in iscarea revoltei. Marti, Harry si-a amintit ca a discutat cu Jack Dorsey, CEO al Twitter, chiar cu o zi inaintea asediului.
„Eu si Jack ne-am trimis e-mailuri inainte de 6 ianuarie. L-am avertizat ca platforma lui permite organizarea unui complot. Acel email a fost trimis cu o zi inainte si atunci s-a intamplat. De atunci nu m-a mai cautat”, a spus printul.
Foto: Instagram/@sussexroyal