Studiu: Chiar si o usoara depresie a mamei poate afecta echilibrul emotional al copilului

1
De Maria Constantin
25 sept. 2019

Chiar si simptomele usoare ale depresiei cu care se confrunta o mama pot influenta echilibrul emotional al copilului, declansand hiperactivitatea, agresivitatea si anxietatea.

Un studiu recent arata ca intre formele mai usoare ale depresiei mamei si starea psihica a copilului exista o legatura. Cercetarea a vizat modul in care simptomele depresiei la ambii parinti pot afecta un copil cu varsta intre doi si cinci ani.

Studiul realizat de Institutul National pentru Sanatate si Bunastare din Finlanda a descoperit ca simptomele depresive au afectat emotional copilul doar daca si mama era deprimata. In schimb, simptomele mamei au afectat copilul chiar daca tatal nu suferea de depresie.

Recomandarile specialistilor

Simptomele moderate ale depresiei pot fi observate la peste 20% din parintii din Finlanda, scrie Science News. Cele mai serioase manifestari ale acestei afectiuni sunt intalnite la mai putin de 9% din mame si la aproximativ 2,5% din tati.

Care sunt simptomele depresiei postnatale si cum o gestionezi

„Depresia in randurile parintilor in timpul si dupa sarcina nu afecteaza doar persoana care sufera de aceasta afectiune, ci pe termen lung are impact si asupra starii nou-nascutului. Chiar si in cazurile unor depresii usoare, este important ca simptomele sa fie identificate, iar parintii sa primeasca sprijin cat mai repede posibil, daca este necesar, chiar in timpul sarcinii”, a explicat Johanna Pietikainen, de la institutul din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale si Sanatatii din Finlanda.

„In familii, depresia mamelor are un impact-cheie asupra starii copiilor. In Finlanda, sistemul de maternitati functioneaza bine, dar atentia ar trebui sa cada pe simptomele depresiei in randul mamelor pe o perioada mai lunga, de la inceputul sarcinii pana la sfarsitul primul an de viata al copilului”, a adaugat cercetatoarea.

Depresia unui parinte il pune in pericol pe celalalt

Depresia unuia dintre parinti este un factor care il poate ameninta si pe cel care nu are simptomele afectiunii. In plus, simptomele depresiei in randurile parintilor se manifesta, de regula, pe termen indelungat: acestea pot aparea in timpul sarcinii si pot continua si dupa prima aniversare a copilului.

„Este important sa monitorizam starea mentala a ambilor parinti in timpul sarcinii si dupa nasterea copilului, iar daca unul dintre parinti manifesta simptome de depresie, atunci si celalalt parinte trebuie examinat. De exemplu, in prezent, starea psihologica a tatilor nu este acoperita de chestionarele pentru depresie din clinicile maternale”, a punctat Pietikainen.

Episoadele anterioare de depresie, cel mai mare factor de risc

Depresia pe termen lung este un semnal de alarma. Episoadele anterioare de depresie reprezinta unul dintre factorii de risc major in aparitia simptomelor moderate si severe.

Cum sa recunosti cele mai frecvente 7 semne ale depresiei

Ceilalti factori de risc semnificativ sunt somnul insuficient in timpul sarcinii, stresul, anxietatea si un mediu familial negativ. Acestia au fost vectorii care au declansat aparitia depresiei atat in randurile mamelor, cat si in cele ale tatilor.

Foto: Shutterstock.com