Studiu: Dieta pe baza de plante poate preveni diabetul de tip 2

1
De Maria Constantin
19 sept. 2019

Cat mai multe verdeturi, legume, fructe si seminte incluse in alimentatie au o contributie majora la reducerea riscului de aparitie a diabetului de tip 2, arata un studiu din Statele Unite.

Riscul tau scade mult daca in alimentatia zilnica incluzi fructe, legume, cereale, nuci si alune, arata un studiu prezentat in publicatia stiintifica JAMA Internal Medicine.

„Am descoperit ca dieta pe baza de plante a fost asociata cu reducerea, in medie, cu 23% a riscului de diabet”, a declarat Dr. Qi Sun, profesor asociat la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite.

„Am demonstrat ca persoanele care au urmat o varianta sanatoasa a dietei cu plante, crescand cantitatea de fructe proaspete, verdeturi, legume, cereale, nuci si legume, in timp ce reduceau aportul de bauturi indulcite si de carbohidrati rafinati, au avut o reducere cu 30% a riscului de a se imbolnavi de diabet de tip 2”, a adaugat Sun. „As spune ca aceasta reducere este una semnificativa”, a mai spus el.

K-Pop Diet: dieta coreeana pentru slabit

Doctorii au observat de multa vreme ca o dieta sanatoasa, laolalta cu exercitiile fizice facute periodic si mentinerea unei greutati sanatoase, sunt cele mai bune cai de a preveni sau de a amana diabetul de tip 2. „In schimb, dietele vegetariane bazate pe zahar si carbohidrati rafinati cresc riscul de diabet de tip 2, mai ales cand sunt asociate cu un nivel scazut de activitate fizica”, a explicat Tom Sanders, profesor emerit de nutritie si nutritie la King’s College din Londra.

Riscul e diabet e in crestere la nivel global

Peste 30 de milioane de persoane din Statele Unite, adica una din zece, se imbolnavesc de diabet, si 95% dintre acestea au tipul 2, potrivit Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA.

La nivel global, numarul cazurilor de diabet este in crestere, de la 108 milioane in 1980 la 422 de milioane in 2014, arata datele statistice ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Studiul citat de CNN a analizat alte noua cercetari anterioare privind dieta pe baza de plante si legatura cu diabetul de tip 2 la adulti. Aceste studii au acoperit 23.544 de cazuri de diabet de tip 2.

Dupa ce au revazut datele, cercetatorii au descoperit ca adoptarea dietei cu plante este asociata cu scaderea riscului de a dezvolta boala, indiferent de varsta si de indexul de masa corporala al subiectilor. Obezitatea este un factor de risc al diabetului de tip 2.

Carnea nu este exclusa

Noul studiu are, insa, si cateva limite. Cercetarea s-a bazat pe datele altor studii in care oamenii au spus ce obiceiuri alimentare au, fara a fi verificati. De asemenea, a reiesit doar o asociere intre dieta cu plante si scaderea riscului de diabet, astfel ca vor fi necesare mai multe cercetari pentru confirmarea concluziei stiintifice.

In plus, studiul recent a mers pe aceeasi definitie a dietei cu plante pe care s-au axat si cercetarile anterioare, insa exista mai multe diete care se incadreaza in acest concept, de la dieta strict vegana si cele vegetariene, pana la regimurile care se bazeaza pe cantitati mai mari de legume si fructe fara sa excluda produsele de origine animala.

Studiul arata, de altfel, ca si o dieta echilibrata, care include unele produse de origine animala, precum carnea, poate fi benefica in reducerea riscului de diabet.

Dieta mediteraneana, cea mai buna in 2019

Dieta mediteraneana a fost desemnata cea mai buna in 2019 in topurile intocmite de US News and World Report, informeaza CNN. Cu un an inainte, pozitia intai a fost impartita de dieta mediteraneana si dieta DASH, conceputa pentru hipertensivi.

Anul acesta, DASH a fost inclusa pe locul secund in ierarhia specialistilor. Alte trei diete s-au clasat pe aceeasi pozitie: dieta flexitariana, cea volumetrica si dieta Mayo.

Dieta flexitariana te ajuta sa slabesti fara restrictii majore

„Alimentele din dieta mediteraneana sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fibre, toate fiind componente-cheie in reducerea riscului de boli cronice”, a explicat nutritionistul Rahaf Al Bochi, din Atlanta, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Diete.

„Este mai mult decat o dieta, este un stil de viata. Te si incurajeaza sa mananci cu prietenii si cu familia, sa socializezi la masa, sa consumi alimentele preferate si sa faci miscare pentru a avea un stil de viata complet sanatos”, a mai spus expertul.

Foto: Instagram/Salata Eatery