Ziua Internationala a Pacii. Promisiunea pe care trebuie sa ne-o facem cu totii

1
De Minerva Mircea
20 sept. 2022

In fiecare an, in data de 21 septembrie, intreaga lume Sarbatoreste Ziua Internationala a Pacii, obicei marcat si de sunetul specific al Clopotului Pacii de la New York, bonsho, pe care Japonia l-a donat Natiunilor Unite in anul 1954.

Sarbatoarea a fost instaurata in 1981 de catre Adunarea Generala a ONU, care a dedicat-o consolidarii idealurilor pacii prin respectarea a 24 de ore de incetare a focului si non-violenta pe tot globul. 

Ziua Pacii are ca scop sa ofere ocazia intregii umanitati sa isi ia un angajament in fata pacii dincolo de orice diferente si, mai mult decat atat, sa contribuie activ la construirea unei culturi a pacii.

In contextul conflictelor armate in plina desfasurare in mai multe zone ale globului, anul acesta ziua de 21 septembrie aprinde lumina pe acele aspecte ale pacii mondiale care nu tin de depunerea armelor in sine, ci de construirea de la zero a unor societati in care mindset-ul sa fie unul al acceptarii si non-conflictelor, lucru care porneste de la fiecare individ in parte. Crearea acestei lumi presupune ca oamenii sa fie tratati in mod egal, indiferent de rasa sau apartenenta culturala ori de gen. Abia atunci cand vom fi capabili sa cream relatii sanatoase si echilibrate cu noi insine si cu cei apropiati noua,  in care conflictul sa se transforme in colaborare, lumea ar putea sa devina un loc in care fiecare individ sa se simta in siguranta si sa se simta implinit.

Tema anului 2022 este: Sfarsitul Rasismului. Constructia pacii. 

Dupa cum a spus secretarul general António Guterres, „rasismul continua sa otraveasca institutiile, structurile sociale si viata de zi cu zi in fiecare societate. Continua sa fie un motor de incurajare a inegalitatii. Si continua sa nege drepturile fundamentale ale omului. Destabilizeaza societatile, submineaza democratiile, erodeaza legitimitatea guvernelor, iar legatura dintre rasism si inegalitatea de gen devine de necontestat.” Pe masura ce conflictele armate continua sa se desfasoare pe tot globul, determinand oamenii sa fuga din zonele lor, sabia discriminarii rasiale poate fi observata cu usurinta la frontiere. Pe masura ce economiile au de suferit de pe urma proaspetelor evenimente, observam cresterea nivelului de ura si violenta impotriva minoritatilor rasiale. 

Devine din ce in ce mai evident importanta rolului nostru, al fiecaruia, in acest proces de promovare a pacii.

Combaterea rasismului este unul dintre aspectele foarte importante unde ne putem aduce contributia la nivel individual, dar si comunitar. 

Fie ca ne preocupam de a demonta structurile care consolideaza rasismul din jurul nostru sau ca alegem sa sprijinim miscarile pentru egalitate si drepturile omului, ca doar atragem atentia asupra discursurilor instigatoare la ura – atat offline, cat si online, sau pur si simplu ca promovam antirasismul prin educatie, toate sunt metode de a pune umarul la consolidarea pacii. Dar cel mai important dintre toate este sa ne rezolvam conflictele interioare pentru a putea deveni un model pentru cei pentru care conflictul este un stil de viata. Doar din frecventa luminoasa a pacii putem sa cream pace – daca noi suntem in profund conflict interior, este imposibil sa promovam pacea. Abia atunci vom putea crea o lume in care empatia si compasiunea inving suspiciunea si ura. 

Albert Einstein spunea: „Pacea nu poate fi pastrata cu forta, ci obtinuta prin intelegere”. Si acesta este si mesajul pe care Ziua Internationala a Pacii incearca sa il transmita. Ne suntem datori noua insine si unii altora aceasta promisiune, a intelegerii fenomenelor interne si externe noua, care dicteaza directia in care merge lumea, la nivel mondial.

Foto: depositphotos.com