5 semne ca nu-ti protejezi mintea de stres: cum poti sa scapi de gandurile apasatoare

1
De Maria Constantin
6 mai 2024

Un sistem de verificare rapida te poate ajuta sa-ti dai seama daca stresul iti afecteaza starea de spirit.

Oamenii au gasit mereu diverse cai pentru a rezista in cele mai grele conditii pe Pamant. Capacitatea noastra de adaptare la adversitatea mediului inconjurator si instinctul de supravietuire sunt incredibil de puternice, iar stresul e un factor al succesului nostru. Dar stresul este daunator cand se acumuleaza, asa ca trebuie sa luam seama la anumite semnale de alarma.

Iata 5 semne care arata ca nu te protejezi mental cum trebuie, impartasite de expertii consultati de publicatia Your Tango:

1. Ai o mentalitate de victima

Cand imbratisezi o mentalitate de victima si dai vina pe altii, inseamna ca modul tau de a gandi trebuie sa se schimbe. Uneori ai nevoie de o improspatare mentala si spirituala pentru a nu te mai simti blocata in situatii critice. „De obicei, imi pot schimba mentalitatea atunci cand, in loc sa ma concentrez pe lucrurile care nu-mi plac intr-o anumita situatie, imi mut atentia catre oportunitatile de dezvoltare”, explica avocata Jennifer Hargrave.

2. Dezordinea mentala devine ceva obisnuit

Daca nu ai grija asa cum trebuie de latura ta mentala, simti ca gandurile tale sunt intr-o continua dezordine, incarcate cu ingrijorari si negativism. E ca si cum spatiul tau mental este aglomerat, ceea ce te impiedica sa te bucuri de momente de liniste si multumire. Daca esti prinsa deseori in trecut sau iti faci griji pentru viitor, e un semn ca trebuie sa te concentrezi mai mult pe sanatatea ta mintala, sa-ti pui ordine in ganduri si sa faci curatenie in minte pentru a face loc unui mod pozitiv de a gandi si mai ancorat in prezent.

3. Iti pierzi curiozitatea

Un alt semn ca nu ai grija de psihicul tau este cand iti pierzi curiozitatea despre aproape tot ce te inconjoara si eviti sa mai explorezi si sa inveti lucruri noi.

10 semne ca esti mai stresata decat realizezi. Ce poti face pentru a-ti redobandi echilibrul

4. Observi ca-ti lipseste un ritual de autoingrijire

Cate indicii iti pot fi de ajutor la acest capitol:

– ignorarea aspectelor ce tin de bunastarea fizica si care sunt esentiale pentru sanatatea mintala.
– somnul insuficient si ignorarea calitatii somnului.
– ignorarea subconstientului si a modelelor de gandire.

5. Petreci mai mult timp pe TikTok decat citind carti sau surse serioase de informare

Pe masura ce oamenii se bazeaza tot mai mult pe internet pentru tot ceea ce au nevoie, petrec mai putin timp gandindu-se la ei. Si cu cat te bazezi mai mult pe influenceri ca sa-ti spuna cum sa gandesti si ce sa faci, cu atat mai comoda devine mintea ta. Asa ca gandeste singura pentru tine. Alege-ti un hobby. Citeste mai mult. Invata sa meditezi. Fa pauze de internet, ia legatura direct cu oamenii din jurul tau. Foloseste-ti mai mult creierul si absoarbe mai multe informatii din mai multe surse. Si mai ales nu ceda tentatiilor de clickbait sau fake news. Iar cand intri pe internet, cauta sa faci ceva util.

Foto: freepik.com