Nu mai este nicio surpriza: cei mai multi oameni se simt obositi pe perioade indelungate de timp. Dar cum stii cand este vorba despre o “simpla” oboseala si cand este vorba despre burnout? Expertii sunt de parere ca exista o linie subtire intre cele doua. Iata cum stii ca suferi cu adevarat de burnout si trebuie sa iei masuri in acest sens!
Ce este burnoutul? Cum difera de oboseala?
Conform celor sustine de Dr Heidi Hanna, burnout-ul poate fi definit drept un sentiment de “prabusire” fizica sau mentala, cauzata de munca excesiva sau de stres cronic.
Desi oboseala este un semn de burnout, acesta este amplificat de alte simptome fizice si mentale. Diferenta este urmatoarea: cand esti obosita, inca poti functiona, chiar daca nu esti la capacitate maxima. „Dar in plin burnout, nu mai esti capabila sa functionezi eficient pe plan personal sau profesional,” explica Dr. Sherrie Bourg Carter, autoare a cartii “High Octane Women: How Superachievers Can Avoid Burnout”.
De asemenea, atunci cand esti obosita, inca poti sa simti anumite emotii, fie ca sunt ele anxietate, tristete sau deznadejde. Pe de alta parte, atunci cand suferi de burnout, ai un sentiment ciudat de gol, ca si cum corpul si creierul tau refuze sa coopereze.
Studiu: Transformarea temerilor in exercitii de recunostinta iti poate imbunatati sistemul imunitar
Care este cauza pentru burnout?
Cauza acestei suferinte atat mentale, cat si fizice este, deloc surprinzator, stresul cronic. Stresul care se acumuleaza in timp, nevoia de a fi mereu conectata, de a face cat mai multe, neglijarea somnului si a rutinei de ingrijire te pot face sa ramai fara vlaga.
Bineinteles, una sau doua nopti nedormite nu vor cauza epuizare. Problema apare atunci cand factorii de stres — fie ca sunt legati de munca, emotionali sau sociali—continua pe o perioada lunga de timp, iar corpul si mintea ta nu pot tine pasul. Cand esti sub stres constant, corpul tau produce mai mult cortizol (hormonul stresului), care conduce treptat catre burnout.
Simptomele specifice ale burnoutului
Desi nu trebuie sa ai toate simptomele urmatoare pentru a suferi de burnout, si nici experimentarea tuturor celor trei nu inseamna intotdeauna ca esti intr-o faza de burnout, simptomele specifice sunt:
Epuizare fizica si emotionala
Dincolo de a te simti fizic obosita, te poti simti epuizata, secatuita si poti avea groaza fata de ceea ce va aduce urmatoarea zi. De asemenea, poti experimenta insomnie (in ciuda faptului ca esti epuizata, pur si simplu nu poti sa adormi), dureri fizice, boli din cauza unui sistem imunitar slabit si te poti simti anxioasa, deprimata sau chiar furioasa.
Cinism si detasare
Poti sa te simti pesimista, negativista si deconectata de cei din jur. Cand esti epuizata cu adevarat, ajungi pur si simplu sa nu-ti mai pese de nimic din jurul tau. Oricat de mult iti iubesti jobul, familia sau prietenii, esti detasata de tot, nu te poti concentra si nu ai energia necesara pentru a te implica in nimic.
Nu ai randament
Esti usor distrasa, uiti lucruri, nu reusesti sa ai productivitate, sa te concentrezi si poti ajunge sa te intrebi care mai este rolul tau in tot ceea ce ai de facut.
Foto: Freepik.com