Esti dependenta de stres? 3 sfaturi de la psihologi pentru a iesi din acest cerc vicios

1
De Alice Papuc
23 mai 2024

Daca nu reusesti sa te relaxezi, te simti inconfortabil daca nu esti mereu in miscare sau cauti situatii stresante, este posibil sa ai ceea ce psihologii numesc drept „dependenta de stres” sau chiar „dependenta de drama”.

Ai pe cineva in viata ta care se pare ca se confrunta in mod constant cu o criza sau cu un stres ce nu poate fi controlat? Poate spune lucruri precum „Mereu se intampla cate ceva” sau „De ce mi se intampla tocmai mie?” Pare ca aceasta persoana atrage situatii stresante. Poate ca ea asociaza stresul cu productivitatea sau cu o stare in care a stat atat de mult timp, incat ii este deja familiara. Ti se pare cunoscuta situatia? Poate esti chiar tu acea persoana? Iata ce este dependenta de stres si cum poti scapa de aceasta!

Ce presupune dependenta de stres?

Dr. Scott Lyons, autorul cartii „Addicted to Drama,” sustine ca aceasta “atractie” pentru stres este mai comuna decat crezi. Autorul o numeste „drama,” asa cum se poate observa chiar din titlul cartii sale. Cu toate acestea, a fi atras de drama poate avea implicatii serioase pentru sanatatea ta, stresul constant si inflamatia fiind, in definitiv, radacina multor boli cronice. In continuare, Dr. Lyons impartaseste 3 sfaturi importante care te pot ajuta sa eviti stresul si dependenta de acesta.

Addicted to Drama: Healing Dependency on Crisis and Chaos in Yourself and Others,161.82 lei, Libris

Permite-ti sa simti trauma prin care ai trecut

Conform lui Lyons, cei mai multi oameni folosesc drama pentru a se distrage de la traumele din trecut. „Este o tehnica distructiva,” spune el, „un mijloc de a umple un gol si de a te tine departe de durerea emotionala pe care o ingropi in tine”.

Asadar, pentru a rupe ciclul stresului constant, autorul recomanda sa intelegi si sa vindeci durerea ta interna. Multi experti, printre care si Lyons, sunt de parere ca trauma poate fi stocata fizic in corp. „Daca nu este procesata, avem un raspuns inflamator pentru a o proteja— numim asta disociere,” puncteaza autorul. In timp, totul se agraveaza si devine un mediu toxic si propice pentru durere si boala.

Desigur, munca asupra traumei necesita timp si efort (si, ideal, mai multe sedinte cu un terapeut), dar Lyons incurajeaza oamenii sa prioritizeze vindecarea. Nu te poti astepta sa mergi inainte cu emotiile ingropate care nu fac nimic altceva decat sa te traga inapoi.

Bucura-te de liniste

Atunci cand suferi de dependenta de stres, este aproape imposibil sa iti gasesti linistea. Nu stii cum sa te relaxezi cu adevarat si cum sa iti lasi mintea sa se goleasca?

Daca nu iti permiti niciodata sa te relaxezi si cauti mereu un fel de stimul, corpul tau va continua probabil sa se simta incordat. „Ne bazam pe stimulul stresului pentru a mentine un mod de a functiona in lume,” adauga Lyons. Practic, tot ceea ce faci este sa cauti acea adrenalina care iti este mai mult decat cunoscuta.

Solutia? Incearca sa practici adevarata liniste si relaxare—poate o sesiune de meditatie, daca ai posibilitatea. Si chiar daca alarmele interne incep sa sune cand te simti vulnerabila, incearca sa ramai in acea stare de liniste in loc sa cauti situatii stresante. Din nou, necesita timp, dar s-ar putea sa incepi sa te simti mai confortabil renuntand la stres.

Cum mi-am dat seama ca sufar de stres cronic

Intelege ca nu ai nevoie de fiecare informatie disponibila

Situatiile stresante sunt peste tot in jur si este dificil sa te feresti de ele. Este suficient sa dai scroll pe social media sau sa pornesti televizorul. Cu toate acestea, Lyons te incurajeaza sa iti pui o intrebare importanta “Ai suficiente informatii cu privire la acest subiect?” In continuare, autorul argumenteaza „Daca te uiti doua ore la stiri, citesti ziarul, iti verifici telefonul, cand esti suficient de informat?” explica el. „Cand ai obtinut suficiente informatii incat sa nu mai ai nevoie sa acumulezi si mai multe?”

Cand ai un raspuns psihologic la o anumita poveste—fie ca e vorba de furie, uimire sau frica—esti mai predispusa sa acorzi mai multa atentie acelui continut. Cu toate acestea, Lyons recomanda sa fii atenta la ce informatii acumulezi si la modul in care te afecteaza acestea. Invata cand “prea mult” este “prea mult” si alege sa iti folosesti timpul intr-un mod mai relaxant.

Foto: freepik.com