Intr-o lume in care incercam sa facem cat mai multe lucruri in acelasi timp, ajungem sa ignoram semnele subtile (sau chiar evidente) date de corpul nostru atunci cand lucrurile merg in directia gresita. Iti suna cunoscut acest scenariu? Mie, cu siguranta, da. Am vrut sa “trec peste” si sa nu fiu “prea sensibila”. Am vrut sa arat ca “pot”. Si asa am ajuns intr-un punct de cotitura, in care mi-am dat seama ca este timpul sa spun “Stop”, astfel incat sa evit un episod crunt de burnout. Treptat, am inceput sa am mai multa grija de mine si sa-mi ascult corpul. Astfel, am avut cateva realizari importante. Iata care sunt acestea!
Odihna reprezinta o necesitate, nicidecum un lux
Obisnuiam sa ignor oboseala, gandindu-ma ca este ceva normal in lumea in care traim. Cu toate acestea, am realizat ca somnul insuficient nu imi afecta doar starea de spirit, ci si capacitatea de concentrare si sanatatea generala. Chiar daca eu credeam ca “fur” din orele de somn astfel incat sa realizez cat mai multe, am inteles ca este un comportament contraproductiv si ca este timpul sa prioritizez odihna.
Hrana nu inseamna doar calorii, ci si combustibil pentru corp si minte
Lucrand la dieta si la stilul meu de viata, am inceput sa constientizez cum ma simt dupa anumite mese. Am descoperit ca alimentele procesate imi dadeau o stare de letargie, in timp ce fructele, legumele si mesele echilibrate imi ofereau energie si claritate mentala. Astfel, am facut modificari semnificative in dieta mea, iar acum ma simt mult mai bine.
Stresul cronic ma afecteaza mai mult decat credeam
Corpul meu mi-a dat semnale clare ca stresul la care ma supuneam era mult prea mare. De la dureri de cap, tensiune musculara, tulburari digestive si chiar atacuri de panica, pot spune ca le-am experimentat pe toate. Si nimic nu trecea cu adevarat pana nu am facut un pas in spate si mi-am analizat viata. Ce pot face pentru a ma simti cu adevarat mai bine? Ce obiceiuri nocive am? Care sunt acele relatii din viata mea care nu fac decat sa ma sece de energie? Mi-am notat raspunsurile la aceste intrebari in jurnal si am facut un plan de actiune, de care m-am tinut cu strictete.
Miscarea fizica trebuie sa fie o bucurie, nu o corvoada
Ascultandu-mi corpul, am realizat ca sporturile intense nu erau potrivite pentru mine. Am inceput sa fac activitati care imi plac – dans, plimbari lungi si pilates – si astfel miscarea a devenit un moment de rasfat pentru mine, si nicidecum un stres, asa cum obisnuia sa fie in trecut.
Uitam sa ma hidratez
Corpul meu imi spunea ca sunt deshidratata prin stari de oboseala, dureri de cap si piele uscata. Mi-a luat ceva timp sa realizez asta, insa acum am grija sa beau apa pe tot parcursul zilei. Am incercat fel si fel de trucuri, pana acest lucru a devenit un obicei. Mi-am setat alarme, mi-am luat sticle gradate, m-am folosit de infuzii – toate aceste lucruri m-au dus, treptat, mai aproape de obiectivul meu.
Semnele pielii spun multe lucruri despre starea de sanatate
Pielea mea imi arata cand ceva nu era in regula – fie ca era vorba de stres, deshidratare sau alimentatie nepotrivita. Treptat, am invatat sa interpretez aceste semne, astfel incat sa fac schimbari in stilul meu de viata.
5 motive pentru care ai nevoie de Agenda 2025 by Andreea Raicu
Respiratia constienta calmeaza corpul si mintea
In momente de anxietate, respiratia mea devenea rapida si superficiala. Ascultandu-mi corpul, am descoperit cat de benefica este respiratia profunda, care aduce calm si claritate.
Durerea nu trebuie ignorata
In trecut, m-am confruntat cu dureri cervicale pe care am incercat sa le ignor, sperand ca “vor trece”. Situatia nu a facut decat sa se agraveze. Odata ce am spus “suficient” si am luat masuri concrete printr-un program de recuperare medicala, am realizat cat de mult imi era afectata calitatea vietii.
Multitasking-ul nu este echivalent cu productivitatea
Am incercat mereu sa rezolv cat mai multe sarcini in acelasi timp. Treptat, am realizat ca nu fac decat sa ma epuizez si sa imi diminuez concentrarea, iar acest lucru este sustinut chiar si de specialisti.
Emotiile sunt simtite si de corp, nu doar de minte
Starile de anxietate se manifestau prin tensiune musculara, oboseala sau disconfort digestiv. Mi-a luat ceva timp sa realizez asta, dar azi sunt mai atenta ca niciodata la nevoile mele si la modul in care ma simt.
Foto: freepik.com