Este vorba despre ambitia nesanatoasa care duce la burnout mental. Data viitoare cand „tragi de tine” pentru a-ti atinge un scop, intreaba-te: „mi-am depasit limitele?”.
Chiar daca suntem incurajate sa vrem mai mult si mai repede, este esential ca scopurile noastre sa fie aliniate cu sanatatea organismului nostru.
Daca reusesti sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai dorit mereu pe plan profesional sau personal, dar nu mai ai energia de a te bucura de realizarile tale, inseamna ca este momentul sa iei o pauza.
Cum stii ca suferi de burnout mental
Cercetarile arata ca un factor principal al burnout-ului mental este stresul prelungit, dar poate fi dificil sa recunosti acesti factori declansatori, mai ales daca acestia sunt deghizati in ambitie.
„Ar putea fi acest sentiment ca intotdeauna mai este ceva de facut. Mintea ta continua sa alerge” explica maestrul Reiki Kelsey Patel.
Chiar si dupa o zi de munca incarcata, un sentiment apasator ca nu ai facut suficient te macina.
Te simti determinata, dar si coplesita (emotiile favorite ale burnout-ului, conform lui Patel).
De exemplu, te poti gandi la alte activitati pe care le-ai putea face inainte de a termina sarcina pe care o ai in fata. Cand se intampla acest lucru, atitudinea ta de a realiza multe poate avea un efect opus, lasandu-te sa te simti neimplinita si suprasolicitata. Cercetarile confirma acest lucru: un studiu a descoperit ca burnout-ul mental poate duce la performante si satisfactii profesionale slabe.
Sfaturile maestrului Reiki pentru a combate un episod de burnout mental
Poti aplica aceste recomandari si daca ai ajuns in punctul de epuizare din cauza stresului, dar mai ales ca sa PREVII acest lucru.
Data viitoare cand te surprinzi incercand sa incepi un alt proiect imediat ce l-ai terminat pe cel anterior, incearca sa iei o pauza constienta pentru a-ti limpezi mintea si a recunoaste sarcina pe care tocmai ai finalizat-o. Este important sa recunosti micile realizari pe parcursul zilei, deoarece acest lucru te poate face sa traiesti in prezent si sa fii recunoscatoare pentru ceea ce ai deja.
Exercitii practice
Acceptarea emotiilor
Pune-ti mainile pe inima si respira adanc. Observa-ti gandurile si energia, umplandu-ti corpul cu un sentiment de deschidere fata de orice emotie se naste. Accepta-ti emotiile si ramai in contact cu ele.
Ritualul Bucuriei
Pentru a aduce mai multa bucurie in viata ta zilnica, maestrul Reiki Kelsey Patel sugereaza un alt exercitiu:
Scrie pe hartie lucrurile care iti aduc bucurie. Inchide ochii si vizualizeaza aceste momente de bucurie, simtind vibratiile lor in corpul tau. Respira adanc si lasa-te purtat de acest sentiment de bucurie pe tot parcursul zilei sau saptamanii.
Foto: depositphotos.com/ro