Trei semne pe care ti le da corpul tau cand suferi de burnout. Ultimul este un strigat de ajutor

1

Burnout-ul este o stare de epuizare fizica, emotionala si mentala cauzata de stresul prelungit si excesiv. Recunoasterea semnelor pe care corpul tau ti le trimite poate fi esentiala pentru a preveni o astfel de cadere.

Desi nu este un diagnostic clinic, sindromul de burnout este un termen care descrie o oboseala pe termen lung, combinata cu lipsa de dorinta, interes sau motivatie.

Tot mai multi specialisti isi indreapta atentia catre epuizare drept cauza a mai multor afectiuni si probleme care ne afecteaza viata.

Stresul poate sa aiba urmari semnificative asupra organismului, iar burnout-ul este picatura care umple paharul.

De multe ori, semnele pot sa fie ascunse, dar, cu putina atentie, poti sa identifici simptomele epuizarii direct pe corpul tau.

Epuizarea fizica extrema

Primul semn de burnout este adesea o epuizare fizica persistenta. Aceasta nu este doar oboseala obisnuita care se instaleaza dupa o zi lunga de munca sau dupa un antrenament intens.

Este o oboseala profunda si constanta, care nu dispare nici macar dupa un somn bun. Te poti simti fara energie chiar si dimineata, cand ar trebui sa fii cel mai odihnita. Paradoxal, desi esti extrem de obosita, s-ar putea sa ai dificultati in a adormi sau in a mentine un somn odihnitor. Corpul tau poate incepe sa te doara fara un motiv aparent, iar muschii se simt slabiti si lipsiti de putere.

Cum stii ca suferi cu adevarat de burnout. Diferenta dintre burnout si oboseala

Imunitate scazuta

Observi ca te imbolnavesti mai des? Suprasolicitarea corpului cu stres poate crea perioade prelungite de raspuns „lupta sau fugi”.

Acest lucru duce la o supradoza de anumite substante chimice ale corpului care, la randul lor, compromit sistemul imunitar, astfel incat poti lua mai usor gripa sau o raceala.

Probleme digestive

Acest ultim semn pe care corpul tau ti-l transmite apare in fazele mai grave de bournout. Cu alte cuvinte, este un strigat de ajutor al organismului tau. Sanatatea mintala e strict legata de microbiom si multe studii recente au demonstrat aceasta conexiune.

Stresul cronic poate duce la tulburari digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, refluxul gastric sau ulcerele. Daca observi schimbari in ceea ce priveste apetitul sau au aparut probleme persistente cu digestia, este clar ca trebuie sa-ti reevaluezi stilul de viata.

Cunoasterea semnelor de avertizare te poate ajuta sa previi un caz complex de epuizare, astfel incat sa poti trai un stil de viata sanatos.

Foto: Freepik.com