Exista multi factori de stres, iar dorinta de a multumi pe toata lumea este extrem de comuna, mai ales in randul femeilor. Te-ai simtit vreodata speriata de faptul ca cineva te-ar putea respinge sau dezaproba? Daca da, nu esti singura. Acest sentiment se numeste frica de respingere si este o experienta comuna pentru multi oameni.
Teama de respingere se poate manifesta in diferite moduri
Evitarea situatiilor sociale: eviti situatiile in care ai putea fi respinsa, cum ar fi adunarile sociale sau interviurile de angajare.
Dificultati de afirmare: iti este greu sa te aperi, sa vorbesti pentru tine sau sa-ti stabilesti limitele.
Nevoia constanta de aprobare si reasigurare: poti cauta in mod constant validarea si aprobarea din partea altora.
Perfectionism: cauti mereu sa eviti posibilitatea de a face greseli.
Imagine de sine negativa: ai o imagine de sine negativa si poti sa crezi ca esti nedemna de a fi iubita.
Comportamente de multumire a oamenilor: vei face tot posibilul pentru a-i multumi pe ceilalti, punand adesea propriile nevoi si dorinte pe ultimul loc.
Sensibilitate la critica: chiar si critica constructiva, prietenoasa sau feedback-ul pot fi greu de gestionat. Iei totul personal si sa te simti rusinata sau jenata.
Dificultatea de exprimare: este o provocare sa-ti exprimi deschis sentimentele, gandurile, valorile si emotiile, deoarece te temi de respingere.
Stres deghizat in ambitie. Semnul mai putin evident ca te confrunti cu burnout mental
De ce apare teama de respingere?
Se poate intampla din cauza unor experiente negative din trecut, a unei stime de sine scazute, a presiunilor societatii de a te integra sau a sentimentului ca nu esti suficient de bun. Teama de respingere te poate face sa eviti situatiile sociale, sa cauti in mod constant reasigurare din partea celorlalti.
In plus, daca ai teama de abandon, vei fi atenta sa nu-ti superi partenerul, de teama sa nu te paraseasca.
Daca ai o puternica frica de confruntare, aceasta e strans legata de frica de respingere. Nu ai curajul de a-ti face vocea auzita sau de a-ti apara drepturile pentru ca nu vrei sa superi pe cineva.
La un anumit nivel, toate acestea se rezuma la teama de esec. Nu vrei sa gresesti, pentru ca ai decis, la nivel emotional, intr-un punct al vietii tale, ca a gresi este cel mai rau lucru pe care il poti face. Poate ti s-a aratat, in familie sau in mediul in care ai crescut, ca nu meriti sa fii iubita daca dai gres.
Legatura dintre teama de respingere si stres
Mintea ta poate fi cel mai mare dusman al tau atunci cand vine vorba de teama de respingere.
De exemplu, ai putea spune: „Vor rade de mine” sau „Ma voi face de ras”.
Ai nevoie sa te feresti de anumite situatii in permanenta, ceea ce reprezinta un mare factor de stres. In loc sa traiesti viata in mod natural si sa iei pe rand fiecare experienta care apare, faci eforturi pentru a nu ajunge in anumite ipostaze.
Poate ai ratat multe oportunitati pentru ca ti-a fost frica de esec. Poate ai tacut de multe ori, pentru ca ai avut o teama de confruntare. Poate ca teama de abandon este strans legata de frica de respingere. Toti acesti factori sunt strans legati de stres si iti vor obosi mintea.
Asa apare burnout-ul, un punct in care epuizarea psihica este atat de puternica, incat iti afecteaza viata de zi cu zi. E important sa-ti evaluezi zilnica sanatatea fizica si mintala, pentru a cere ajutor inainte sa ajungi in acest punct.
Foto: depositphotos.com