Ingredientul din alimentatia ta care iti creste nivelul de stres fara sa-ti dai seama

1
De Cristiana Astefanoaiei
14 iul. 2024

Legatura dintre ceea ce mananci si starea ta de spirit e mai puternica decat stiai pana acum. Iata ce spun studiile recente!

Toata lumea foloseste sarea pentru a condimenta mancarea, insa e recomandat sa fim atente la cantitatea pe care o consumam zilnic, pentru ca efectele sale nu sunt doar la nivelul sanatatii, ci s-ar putea sa ne afecteze si starea de spirit.

Este deja cunoscut faptul ca sarea ne creste tensiunea arteriala, ceea ce poate creste riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. Dar oamenii de stiinta cred ca sarea ar putea avea si o alta influenta: asupra comportamentului. In special, ei incep sa descifreze modul in afecteaza nivelul de stres.

Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh au efectuat experimente pe soareci. Acestia sunt foarte asemanatori oamenilor in ceea ce priveste anatomia, fiziologia si genetica – iar modul in care ambele specii raspund la stres este guvernat de factori care pot include dieta, explica Matthew Bailey, profesor de fiziologie renala la universitate. De asemenea, soarecii nu consuma de obicei multa sare, ceea ce faciliteaza testarea impactului acesteia asupra lor.

Studiu: legatura dintre consumul de sare si nivelul de stres

Pentru a investiga legatura dintre consumul de sare si stres, Bailey si colegii sai au hranit soareci masculi – unii timp de doua saptamani, altii timp de pana la opt saptamani – cu o dieta bogata in sare, continand o proportie de sare similara consumului tipic al oamenilor. Atunci cand cercetatorii au analizat apoi probe de sange de la soareci, au constatat ca nivelurile cortizolului, hormonul stresului, erau intotdeauna mai ridicate la cei care urmau dieta bogata in sare, comparativ cu soarecii din grupul de control care consumau niveluri scazute de sare – atat atunci cand se aflau in stare de repaus, cat si dupa ce fusesera tinuti intr-un tub de plexiglas pentru a le provoca stres. Raspunsul la stres nu a fost pornit si oprit prin adaugarea de sare la dieta soarecilor, ci amplificat, explica Bailey.

Modul in care diferitii factori de stres – sarea din corpul soarecilor si mediul stresant din plexiglas – se afecteaza reciproc si se compun este deosebit de interesant, continua Bailey, deoarece si oamenii sunt adesea expusi la mai multi factori de stres in acelasi timp. Prin urmare, este posibil ca ceva similar sa se intample in corpul nostru.

In cadrul studiului, cercetatorii au prelevat, de asemenea, mostre de tesut de la unii soareci dupa decesul acestora si au constatat o activitate crescuta a genelor care produc proteinele din creier responsabile de raspunsul la stres.

„Este interesant de observat ca aceste efecte sunt prezente dupa o scurta expunere de doua saptamani la o dieta bogata in sare”, spune Giuseppe Faraco, profesor asistent de neurostiinte la Weill Cornell Medicine, care studiaza legatura dintre sare si afectarea cognitiva, dar nu a fost implicat in acest studiu.

La patru saptamani dupa conditionare, Gilman a constatat ca o dieta bogata in sare a crescut raspunsul de frica generalizata la femele, in timp ce aceeasi dieta a redus expresia fricii la masculi, ceea ce l-a surprins la inceput pe neurocercetator. Dar, in studiile comportamentale anterioare privind consumul de sare, majoritatea cercetatorilor au experimentat numai cu soareci masculi, ceea ce ar explica aceste diferente de sex care devin evidente abia acum.

Hormonii de stres si consumul de sare

Cortizolul este principalul hormon al stresului, produs de glandele suprarenale. Studiile pe animale au sugerat ca un consum ridicat de sare poate creste nivelurile de cortizol. De exemplu, un studiu pe soareci publicat in „Endocrinology” a aratat ca o dieta bogata in sare a dus la cresterea nivelurilor de cortizol si la o reactivitate crescuta la stres. Desi aceste rezultate nu pot fi direct extrapolate la oameni, ele sugereaza un potential mecanism prin care sarea ar putea influenta nivelul de stres.

Un alt studiu publicat in „The Lancet Psychiatry” a aratat ca o dieta nesanatoasa este asociata cu un risc crescut de tulburari mentale, inclusiv depresie si anxietate. O dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, proteine sanatoase si fibre, poate ajuta la gestionarea stresului si la imbunatatirea sanatatii mentale.

Foto: depositphotos.com