Intr-o relatie de lunga durata, stresul afecteaza femeile mai mult decat barbatii. Motivul e surprinzator

1
De Cristiana Astefanoaiei
25 iun. 2024

Un studiu recent a dovedit ce efecte are stresul asupra partenerilor dintr-o relatie.

Suntem diferiti, iar tot mai multe cercetari din ultima vreme pun accent pe modul in care organismul feminin si masculin reactioneaza la diferiti stimuli. Stresul cronic care se acumuleaza de-a lungul deceniilor intr-o relatie afecteaza in mod special femeile. Iata explicatiile expertilor.

Un studiu a aratat ca femeile sunt mai stresate in relatii

Psihologii Robert-Paul Juster si Yan-Liang Yu au analizat datele de la 2.338 de cupluri in varsta de sex diferit, colectate in cadrul studiului Health and Retirement Study intre 2006 si 2012. Acestia au examinat sarcina alostatica (asa zisa „uzura” a corpului) a indivizilor din aceste cupluri pe parcursul a patru dintre acesti ani pentru a determina gradul de corelatie dintre parteneri, folosind o abordare diadica ce a luat in considerare variabile sociale, economice si de sanatate, inclusiv o varietate de indicatori fiziologici.

„Sarcina alostatica se refera la consecintele negative ale stresului asupra organismului, care se acumuleaza in timp”, a explicat Juster. „Stresul provoaca eliberarea de cortizol, care declanseaza o cascada de raspunsuri adaptative in organism”.

Sarcina alostatica a fost calculata pe baza parametrilor pentru mai multe sisteme corporale: imunitar (proteina C reactiva), metabolic (colesterol HDL, colesterol total si hemoglobina glicata), renal (cistatina C), cardiovascular (tensiune arteriala sistolica si diastolica, ritm cardiac) si antropometric (indicele de masa corporala si circumferinta taliei).

Stresul iti imbatraneste chipul si corpul. Cum iti influenteaza varsta biologica si ce poti face

Datele initiale au aratat ca sarcinile alostatice ale partenerilor au fost corelate in mod semnificativ. Potrivit lui Juster si Yu, acest lucru sugereaza ca aceste cupluri erau sincronizate din punct de vedere fiziologic, probabil datorita mediilor emotionale, sociale si familiale comune si a obiceiurilor de sanatate convergente.

„Cu toate acestea, patru ani mai tarziu, efectul de sincronizare a fost mai pronuntat la femei. Acest lucru sugereaza ca bunastarea femeilor este mai mult influentata de bunastarea barbatilor decat invers, poate pentru ca femeile sunt invatate in mod traditional sa acorde mai multa atentie relatiilor interpersonale”, spun cercetatorii.

Motivul e surprinzator

Practic, femeile preiau si povara partenerilor de viata. Stresul din relatia de cuplu nu se imparte la doi, ci se multiplica cu 2 in cazul femeilor, in timp ce barbatii reusesc sa se detaseze mai usor de griji.

Studiul acesta arata ca femeile depind mai mult de fericirea partenerului pentru a fi fericite si absorb precum un burete sentimentele acestuia, fiind afectate nu doar mental si emotional, ci si fizic, de acest lucru.

„Nu numai ca raspunsurile fiziologice ale cuplurilor mai in varsta la stresul de mediu sunt legate pe moment, dar aceasta asociere persista si dupa patru ani, sugerand ca starea psihosociala si fiziologica a fiecarui partener are un impact pe termen lung asupra celuilalt”, a declarat Juster.

Cum mi-am dat seama ca sufar de stres cronic

Atunci cand stresul este cronic, aceste raspunsuri adaptative pot avea un impact negativ asupra sistemelor cardiovascular, neuroendocrin, inflamator si metabolic ale organismului, reducand treptat capacitatea organismului de a face fata presiunilor vietii.

Foto: depositphotos.com