Rutina antistres: cum iti poti ajuta organismul sa se relaxeze complet, in doar 7 zile

1
De Alice Papuc
26 mai 2024

Aceasta „rutina antistres” te poate ajuta sa te feresti de efectele nocive ale stresului.

Atunci cand esti stresata, glandele suprarenale elibereaza coritzol, hormon care activeaza raspunsul de “lupta sau fuga” si creste concentrarea, energia si atentia. Un exemplu concret este reprezentat de toate eseurile din facultate pe care le-ai scris pe ultima suta de metri – datorita raspunsului tau la stres, amanarea a parut sa functioneze. Cu toate acestea, stresul poate avea repercusiuni serioase atunci cand nu este tinut sub control, afectandu-ti intregul organism. Desi este imposibil sa traiesti o viata complet linistita, poti incerca sa recurgi la ceea ce este denumita drept “rutina antistres”. Folosindu-te de cativa pasi simpli, pe parcursul a 7 zile, iti poti ajuta corpul sa se relaxeze complet!

Incearca un supliment care sa te ajute in perioadele stresante

Raspunsul de lupta sau fuga a fost deosebit de util in vremuri stravechi, dar in zilele noastre exista mult prea multi factori declansatori – de la blocajele in trafic, pana la deadline-urile de la job. Iar aceste lucruri isi pun treptat amprenta asupra ta, deoarece nu te lasa sa te odihnesti cum trebuie, sa ai o dieta echilibrata sau sa bei suficienta apa. Discuta cu medicul tau despre un supliment care te poate ajuta in perioadele stresante, iar acesta iti va face recomandari specifice.

Cum te ajuta magneziul sa dormi mai bine si sa te trezesti plina de energie

Adauga mai multa “natura” in viata ta de zi cu zi

Chiar daca nu ai timp pentru o plimbare in parc, este recomandat sa recurgi la mici bucatele de natura pe parcursul zilei. Ce inseamna asta? Poti sa iti deschizi geamul masinii pentru a te bucura de mai mult aer sau poti sa iti bei cafeaua pe terasa, astfel incat sa te bucuri timp de 10 minute de soare.

Auto-compasiune

Cum vorbesti cu tine insati? Cat de mult te critici? Cat de multa empatie iti oferi? Discuti in aceeasi maniera si cu mama ta sau prietena cea mai buna? Daca simti ca dialogul tau interior este unul plin de critica, este momentul sa te opresti si sa exersezi auto-compasiunea. Da, auto-compasiunea nu este un dar, ci o abilitate pe care o poti lucra. Incearca sa iti spui zilnic cel putin un lucru frumos pe parcursul zilei si fii atenta la cat de mult te critici. Lucrurile acestea te afecteaza mai mult decat poti crede.

Respira

Oricat de ocupata esti, ofera-ti un moment in care sa nu faci nimic altceva decat sa te concentrezi pe respiratie. Acest exercitiu nu doar ca iti oxigeneaza creierul, dar ii spune acestuia ca se poate calma, ca nu exista niciun pericol in apropiere.

Practica recunostinta (intr-un mod cat mai corect posibil)

Exista multiple cercetari despre beneficiile recunostintei si capacitatea sa de a ajuta la atenuarea efectelor stresului. Cu toate acestea, cei mai multi oameni o fac gresit, fiind doar un alt lucru de bifat pe lista, in loc de un moment de liniste si conectare. Incearca sa faci din acest obicei un moment pentru tine, un moment de bucurie in care sa te rasfeti cu o lumanare parfumata sau o melodie care te linisteste. Concentreaza-te cu adevarat pe ceea ce simti in acele momente.

Ia pauze scurte

Dupa cum stii, exista o limita a concentrarii pe care o poti avea atunci cand executi o sarcina. Pentru a obtine cel mai bun randament posibil, specialistii recomanda sa iei o pauza scurta (aproximativ 5 minute) din ora in ora. Chiar daca nu faci nimic altceva decat sa mergi la baie sau sa bei un pahar cu apa, creierul tau va incepe sa se relaxeze.

Vorbeste cu cineva care te face sa razi

Ultimul pas, dar nu cel din urma din aceasta rutina antistres este sa petreci timp intr-o companie cat mai placuta. Stai alaturi de cei dragi tie, cei care te fac sa razi si care te ajuta sa te deconectezi de la problemele zilnice.

Foto: depositphotos.com