Semnale fizice pe care le poti simti in corp cand suferi de stres si anxietate. Au fost confundate cu infarctul

1

Din cap pana in picioare, simptomele fizice ale anxietatii pot fi extrem de deranjante si uneori greu de gestionat.

Multe dintre simptomele pe care le poti experimenta daca suferi de stres cronic sunt atat de intense si similare cu cele ale unui infarct si pot genera panica si confuzie.

Este esential sa intelegi si sa recunosti semnele fizice ale anxietatii pentru a putea lua masuri adecvate.

Cum simti in organism ca suferi de stres

Ametelile si senzatia de lesin

Sunt simptome frecvente ale anxietatii. Nivelul de oxigen din sange scade din cauza respiratiei rapide si superficiale, fapt ce duce la senzatia de ameteala.

Tensiunea musculara si durerea

Muschii pot deveni rigizi si durerosi, mai ales in zona gatului, umerilor si spatelui. Aceasta tensiune poate provoca dureri de cap si migrene.

Greata si disconfortul abdominal

Sistemul digestiv este strans legat de starea noastra mentala, iar stresul poate provoca diverse probleme digestive, cum ar fi greata, durerile de stomac si diareea.

Stresul afecteaza inclusiv memoria: cum poti sa-ti protejezi creierul

Anxietatea poate fi confundata usor cu infarctul

 

Durere in piept si palpitatii

Aceasta poate varia de la o senzatie de presiune usoara la o durere intensa, ascutita. De multe ori, aceasta durere este interpretata gresit ca fiind un semn de infarct. Cu toate acestea, durerea de stres este adesea asociata cu anxietate sau atacuri de panica si poate fi insotita de respiratie rapida si senzatia de sufocare.

Palpitatiile sunt senzatia ca inima iti bate rapid, puternic sau neregulat. Acestea sunt frecvent intalnite la persoanele care sufera de stres si anxietate. In timpul unui atac de panica, corpul elibereaza o cantitate mare de adrenalina, ceea ce poate duce la palpitatii. Desi aceste simptome sunt alarmante, ele nu indica intotdeauna o problema cardiaca grava.

Dificultati de respiratie

Stresul si anxietatea pot provoca hiperventilatie, ceea ce inseamna ca respiri rapid si superficial. Acest lucru poate duce la senzatia de sufocare.

Persoanele care experimenteaza hiperventilatie pot simti, de asemenea, ameteli si furnicaturi in maini si picioare. In lipsa dioxidului de carbon, organismul restrictioneaza fluxul sanguin catre extremitati, ceea ce duce la aceleasi senzatii ca atunci cand mainile iti adorm.

Transpiratie excesiva

Aceasta apare adesea in situatii de anxietate intensa sau panica si poate fi insotita de frisoane.

Transpiratia excesiva poate fi confundata cu simptomele unui infarct, mai ales daca este asociata cu dureri in piept si dificultati de respiratie.

Transpiratiile nocturne sunt mai periculoase decat credeam. Noi studii au descoperit ca pot anunta aceste afectiuni

Durere in bratul stang

Desi se considera ca aceasta este un semn clasic pentru infarct, se poate intampla si din cauza stresului. Acest lucru se datoreaza probabil combinatiei de tensiune musculara si deshidratare care este comuna la cei cu anxietate.

Cum sa diferentiezi durerea cauzata de stres si cea care anunta un infarct

Durerea cauzata de stres:

  • Apare de obicei in contextul unei perioade de anxietate sau stres intens
  • Poate fi insotita de alte simptome de anxietate, cum ar fi respiratia rapida, palpitatiile, transpiratia
  • Durerea poate fi mai difuza si variabila.

Durerea cauzata de un infarct:

  • Este de obicei intensa si persistenta
  • Poate fi insotita de alte simptome precum durerea in piept, dificultati de respiratie, greata, transpiratie abundenta, ameteala
  • Durerea poate radia spre alte zone, cum ar fi maxilarul, gatul, spatele sau abdomenul

Daca experimentezi oricare dintre simptomele mentionate si nu esti sigura de cauza lor, este important sa consulti un medic pentru a exclude orice afectiuni medicale grave.

In acelasi timp, adoptarea unor tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi exercitiile de respiratie, meditatia si activitatea fizica regulata, te vor ajuta la reducerea efectelor stresului.

Foto: depositphotos.com