Moda sustenabila: care sunt beneficiile productiei locale

beneficiile productiei locale
1
De Flavia Parpala
1 aug. 2018

Te provoc sa iei tricoul, rochia sau camasa pe care o porti citind acest articol si sa verifici ce scrie pe ea. Pun pariu ca in 90% din cazuri „Made in …” nu are vreo legatura cu Romania si nici macar alta tara mai dezvoltata decat a noastra.

As putea sa fiu aproape sigura ca e vorba despre o tara din lumea a treia. Foarte putini dintre noi ne putem mandri cu imbracaminte complet realizata in tara din care suntem. De ce spun mandri? Afla in acest articol care sunt beneficiile productiei locale.

Conform documentarului The True Cost, in anii ’60 95% din hainele cumparate de americani erau facute in Statele Unite. In 2008 procentul a scazut la 10%. Azi au mai ramas doar 3%.  Motivul este bine stiut: costurile productiei intr-o tara din lumea a treia sunt mult mai scazute, iar toate firmele incearca sa profite de acest fapt. Acest proces repetat sezon dupa sezon nu mai lasa loc conceptelor de produs local, iar faimosul Made in Italy s-a diluat si el.

Branduri precum Louis Vuitton, faimoase pentru Made in France, au fost descoperite ascunzand ca pantofii lor, care ar fi trebuit sa fie facuti in Italia, erau de fapt produsi in Romania, iar povestea nu este una singulara.

Intr-o nota mai pozitiva, schimbarea este aproape. Consumatorii incep sa inteleaga importanta productiei locale si cer brandurilor transparenta cand vine vorba de sursa produselor lor.

Evenimentul nefericit ce a avut loc in 2013, cand Rana Plaza din Bangladesh s-a prabusit, a atras multe controverse si oricat de tentante ar fi costurile mici de productie de peste mari si tari, productia locala are niste benefici etice, comerciale si morale care merita luate in calcul.

Beneficiile productiei locale versus costurile scazute ale productiei intr-o tara saraca
1.Comunicare activa

Chiar daca este mai ieftin sa produci intr-o tara din lumea a treia, comunicarea este mai anevoiasa si risiti sa pierzi o parte din controlul asupra productiei. Diferenta de fus orar si barierele de limba sunt niste probleme reale.

2. Posibilitatea unei productii la scara mica, fara stocuri nedorite

Productia in tarile indepartate te obliga la o cantitate mare, care chiar daca este benefica din punct de vedere al economiei de scara, pot fi inselatoare cand vine vorba de stocuri. Stocurile mari implica riscuri, mai ales cand vine vorba de un produs nou, inca netestat pe piata. Unul dintre efectele acestor stocuri sunt reducerile cu care ne-am obisnuit atat de tare in ultimul timp, dar care din punct de vedere sustenabil sunt extrem de „daunatoare”.

3. Reducerea pierderilor si transparenta

In directa legatura cu punctul anterior, productia locala are pierderi mult mai mici, iar impactul negativ asupra mediului este unul scazut. Totodata, se reduc pierderile asociate cu transportul, mai ales cele care tin de ambalajele excesive.

4. Controlul calitatii

Cand productia are loc departe, e mult mai greu sa te asiguri ca ceea ce vei primi e ceea ce ai comandat. Cu o productie locala vei putea supraveghea indeaproape fiecare pas, in asa fel incat produsul final sa fie fara surprize.

5. Conditii de munca mai bune

Productia locala asigura o supraveghere a standardelor de sanatate si siguranta la locul de munca, probleme reale cu care se confrunta muncitorii din tarile prost platite. Marii retaileri de moda sunt mereu blamati pentru conditiile precare de munca pe care le ofera, iar ei dau mereu vina pe subcontractori.

Afla si cum poti face din shopping un obicei sustenabil.

Foto: Christy Dawn